Main menu

Los internet populair. Probleem voor providers

Los internet populair. Probleem voor providers?

Losse internetabonnementen winnen aan populariteit. De zogenaamde ‘internet only’pakketten doen het vooral goed bij jonge consumenten. De groep die traditioneel televisie kijken eigenlijk allang vaarwel heeft gezegd en via Netflix en allerlei andere online diensten aan tv content komt.

Vaste telefonie was al even uit beeld en nu ook televisie niet meer standaard wordt afgenomen gaan providers terug naar een internet only propositie. En zeker na een verhuizing kiezen steeds meer mensen voor alleen internet. Kennelijk is een verhuizing voor velen hét uitgelezen moment om het verbruik weer eens onder de loep te nemen. En zodra blijkt dat de televisie uit blijft maar tablets en laptops de rol hebben overgenomen zal het gezin eerder voor een internet only abonnement gaan. Zo bleek uit onderzoek van Breedbandwinkel.nl, een site om glasvezel te vergelijken.

Providers hebben hier een nieuwe uitdaging aan, hun marge daalt nu mensen steeds minder diensten afnemen. Hoe moet hierop worden ingespeeld?

Internet naar 500Mb/s
De vraag naar data blijft toenemen. Hoewel televisiekijken steeds minder vaak via de traditionele tv gebeurd is de vraag naar televisiecontent (films en series) explosief toegenomen de afgelopen jaren. Het succes van HBO is een voorbeeld hiervan. De manieren van uitzenden zijn alleen veranderd. On demand en op verschillende apparaten maar mensen blijven kijken. Snellere internetverbindingen zijn van levensbelangrijk voor providers. Alleen daarom kan DSL afgeschreven worden. De strijd zal tussen kabel en glasvezel losbarsten als deze al niet losgebarsten is. Niet voor niets voert Ziggo continu de snelheid op. Verwacht wordt dat 500Mb/s binnen enkele jaren de standaard is. En dat is ook wel nodig als we straks CV, alarm en misschien zelfs ijskasten via het internet aansturen. Providers moeten dus blijven investeren in hun infrastructuur om klanten te winnen. Ook buiten stedelijke gebieden.

Bundelen

Toch weer bundelen? Ja. Maar niet met tv en vaste telefonie maar met mobiel. In quad play zie ik geen toekomst maar wel in dual play waarbij er een zeer snelle verbinding gebundeld wordt met een goed mobiel product waarbij data onbeperkt is. Providers zijn hier natuurlijk al langer mee bezig. De fusie tussen Ziggo en Vodafone is niet voor niets in gang gezet. Maar de uitvoering is nog magertjes. Onbeperkt data is natuurlijk de toekomst. Als dit nog niet kan door 4G is het openstellen van Wifi netwerken wellicht een oplossing.

Prijs verhogen

Dit is natuurlijk niet optimaal voor de consument maar providers lijken zich al bewust van het probleem en verhogen prijzen. KPN verhoogde eerder al de wholesale prijzen waardoor Fiber.nl en Stipte in de problemen kwamen. Maar ook T-Mobile, Ziggo en Tele2 hebben hun maandtarieven verhoogd. Kennelijk zien providers hun marge al afnemen en is prijsverhoging de enige manier. Natuurlijk verpakken ze de boodschap anders en draait het om investeringen in betere infrastructuur. Maar DSL providers verbeteren bar weinig aan hun infrastructuur.

Providers lijken op korte termijn vooral voor prijsverhoging te gaan. Dit zal alleen niet voldoende zijn. De investering in glasvezel en ‘dual play’ is op lange termijn nodig om de veranderde eisen van de consument bij te kunnen benen.

Glasvezel op kantoor

Het investeren in een glasvezelverbinding op kantoor is voor de meerderheid van de Nederlandse bedrijven nog een te ingrijpende maatregel en investering. In de consumentenmarkt zijn er wel al vergevorderde projecten gaande voor het aanleggen van glasvezel. Glasvezel zorgt ervoor dat je weinig problemen hebt vanwege de lange laadtijden en hierdoor kunnen bedrijven sneller en productiviteit presteren op kantoor. Glasvezel is zeer stabiel en in deze wereld wordt glasvezel steeds vaker gezien als een must.

Huur kantoorruimte met glasvezel

Glasvezel kent vele voordelen voor zakelijk gebruik. Helaas is de investering voor het aanleggen nu nog vaak te duur voor de wat kleinere bedrijven en organisaties. Een goed alternatief is daarom om bijvoorbeeld een kantoorruimte te huren in Amsterdam die al beschikt over een glasvezelverbinding. Ook veel kantoren in Amstelveen beschikken al over een glasvezel internetverbinding.

‘Veertienhonderd extra Waalrese huishoudens toch glasvezel’

WAALRE – Veertienhonderd Waalrese huishoudens ten westen en zuiden van de Markt in Waalre-dorp krijgen mogelijk toch al glasvezelaansluitingen. Eerder behoorden zij nog tot de drieduizend woningen die niet aangesloten konden worden omdat Kabeltelevisie Waalre (KT Waalre) de benodigde lening van twee miljoen euro niet kreeg van de bank.

De gemeente vindt het tot nu toe niet aan haar om garant te staan voor een ‘gezond, commercieel bedrijf’.

De veertienhonderd in Waalre-dorp kunnen alsnog worden voorzien omdat KT Waalre volgens De Lepper met budgetten binnen het plan heeft geschoven. “Voortschrijdend inzicht.”

Voor ruim zestienhonderd Waalrese huishoudens – rond Markt en Willibrorduslaan, ten zuiden van koningin Julianalaan, ten noorden van de Burgemeester Mollaan, ten westen van de Juliana de Lannoylaan en het buitengebied – blijft de aanleg van glasvezel erg onzeker. ‘Penibel’ en een ‘heel serieus’ noemt KT Waalre-directeur Ad de Lepper het probleem. Hij wil snel om tafel met de nieuwe wethouder die zich met dit onderwerp bezighoudt.

De aanleg van glasvezel voor zestienhonderd huizen zou in de Aalster wijk Ekenrooi al in maart beginnen. Dat wordt nu juni of juli. De aanleg duurt een maand of vier. Als in Ekenrooi vijftig procent voor glasvezel kiest, volgen de veertienhonderd aansluitingen in Waalre-dorp, zegt De Lepper. Hij acht de kans ’99 procent’ dat het percentage gehaald wordt. In het centrum van Aalst en Waalre koos namelijk bijna driekwart van de huishoudens voor glasvezel. Hierna kunnen ook deze bewoners alles in 1 glasvezel vergelijken.

Bron: http://www.ed.nl/regio/waalre/veertienhonderd-extra-waalrese-huishoudens-toch-glasvezel-1.4350274

Aanmeldingen glasvezel naar 50 procent

WINTERSWIJK – De Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk (CBBW) is er blij mee. Steeds meer mensen binnen ‘hun’ buitengebied onderkennen het belang van digitaal bereikbaar zijn. Daarom hebben deze mensen zich aangemeld voor glasvezelaansluiting. Het aanmeldingspercentage nadert de 50 procent. De kans op aanleg is weer groter geworden.
De coöperatie voerde de afgelopen maanden een intensieve campagne in het buitengebied. Half juni stopt de actieve werving.
De coöperatie voerde de afgelopen
maanden een intensieve campagne in het
buitengebied. Half juni stopt de actieve
werving.

“We zijn er bijna, maar nog niet helemaal”, zegt projectleider Gosse Visser van CBBW. Begin april heeft de stichting besloten om de inschrijftermijn te verlengen. Mondjesmaat melden nieuwe gegadigden zich aan. “Gelukkig realiseren steeds meer mensen zich dat glasvezel enorm belangrijk is voor het leefbaar houden van het buitengebied. Er zijn zoveel voorbeelden te noemen waarbij een betrouwbare en snelle verbinding essentieel is.”
Zorg op afstand

Gosse vervolgt: “En dan gaat het niet alleen om jonge gezinnen. Door de veranderende zorg kunnen ouderen zelfs afhankelijk worden van een goede internetverbinding. ‘Zorg op afstand’ wordt nu al toegepast, zodat ouderen langer in hun eigen woning kunnen blijven. Via een snelle verbinding kan een oudere contact opnemen met een zorgverlener of bijvoorbeeld een familielid. Dat geeft toch een veilig gevoel?”

Pas als de afronding van de vraagbundeling in juni een feit is, kan de coöperatie beoordelen op welke manier ze met de aanleg gaat beginnen. Streefdatum voor de start is oktober dit jaar. Als gekozen wordt voor een beperktere aanleg, legt CBBW het aangepaste plan met spoed voor aan de Winterswijkse gemeenteraad. Na sluiting van de inschrijving zijn er mogelijkheden later in te stappen, maar daar hangt een fors prijskaartje aan.
Glasvezel versus 4G

“Veel mensen veronderstellen dat een 4G-abonnement vast internet in huis kan vervangen en willen daarop wachten”, zegt Gosse. “Maar, de capaciteit van 4G is beperkt. Zodra iedereen in één huis tegelijk gaat internetten, tv kijken of telefoneren, kan er een probleem ontstaan. Noem het een natuurkundige beperking.” Volgens Gosse is er nog een argument om niet te wachten op 4G. “Omdat telecomproviders het buitengebied als onrendabel beoordelen, zullen zij hier minder snel investeren. Daarom is glasvezel nog steeds de beste keus.”
Dark fiber nieuwe aansluitmogelijkheid

CBBW heeft een extra aansluitmogelijkheid uitgewerkt. Dark fiber is de term die wordt gebruikt voor glasvezel zonder dat daarop actieve apparatuur is aangesloten. Dit is bijvoorbeeld geschikt voor een pand met meerdere wooneenheden, waarbij de ene bewoner (nog) niet wil aansluiten en de andere wel. Wie dark fiber wil, moet al wel een actieve aansluiting voor zijn pand hebben aangevraagd. CBBW legt dark fiber aan voor € 1.000. Pas als de aansluiting in gebruik wordt genomen, is de aangeslotene verplicht het resterende bedrag te voldoen. Meer informatie? Kijk op www.cbbw.nl

Bron: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2014/mei/07/aanmeldingen_glasvezel_naar_50_procent

Google brengt Fiber naar kleine bedrijven

Google Fiber gaat voor het eerst een aantal kleine bedrijven aansluiten op zijn glasvezelnetwerk. De pilot vindt plaats in het Amerikaanse Kansas City. Tot op heden was de dienst alleen nog beschikbaar voor bewoners van de stad en een aantal publieke gebouwen.

googleVia een vragenlijst op de site van Google Fiber kunnen kleine bedrijven zich aanmelden. Vragen gaan onder andere over de hoeveelheid werknemers die het bedrijf in dienst heeft, de kantooruren en de huidige snelheid van hun internet. Bedrijven die zich aanmelden moeten ook bereid zijn Google van feedback over de dienst te voorzien.

Google schrijft dat de komende maanden een gelimiteerd aantal kleine bedrijven, in ruil voor feedback, zal worden aangesloten op Fiber. Volgens lokale media zou er grote interesse zijn voor het glasvezelnetwerk. Het zakelijk gebruik betekent een nieuwe stap voor de glasvezeldienst, dat nu nog kleinschalig is, maar uit kan groeien tot een speler van formaat op de Amerikaanse internetmarkt.

Google Fiber ging in 2011 van start met een bètatest op de Universiteit van Stanford. Het glasvezelnetwerk is inmiddels beschikbaar in Austin, Provo en Kansas City. Het bedrijf is momenteel bezig om in de komende drie jaar een snelheid van 10Gbit/s te kunnen leveren. Eerder kondigde het concern ook al aan dat er plannen zijn om nog eens 34 Amerikaanse steden internet via glasvezel aan te bieden.

Bron: http://tweakers.net/nieuws/95464/google-brengt-fiber-naar-kleine-bedrijven.html

DSL groeit harder dan glasvezel bij KPN

Het aantal nieuwe klanten dat bij KPN tv-diensten afneemt, is bij het koperdraadnetwerk hoger dan bij de moderne glasvezelnetwerken. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het telecombedrijf.

KPN boekte een winst van 62.000 klanten bij het tv-product Interactieve TV. Het aantal klanten dat via glasvezel diensten bij KPN afneemt, steeg in het eerste kwartaal 17.000. Dat is iets meer dan een kwart van het aantal nieuwe Interactieve TV-klanten. In totaal biedt KPN via glasvezel 501.000 klanten triple play-diensten aan. Naast tv wordt hierbij ook internet en telefonie geleverd. Door de geringe stijging van het aantal klanten dat via glasvezel diensten afneemt, is het aantal actieve glasvezelaansluitingen met een procent tot 29 procent gedaald.
Netwerk van de toekomst

Glasvezel is volgens velen het netwerk van de toekomst omdat bandbreedte vrijwel onbeperkt is. Groot voordeel van glasvezel is dat providers bij internet symmetrische snelheden kunnen leveren. Hierbij zijn up- en downloadsnelheid gelijk. In Nederland wordt door serviceprovider Tweak in enkele plaatsen via het Reggefiber glasvezelnetwerk internetsnelheden tot 1Gbps aan consumenten geleverd. In Nederland wordt alleen via glasvezel symmetrische internetsnelheden aan de consument geleverd. Reggefiber is een glasvezelnetwerkexploitant die grotendeels eigendom van KPN is.
TV blijft achter

Tegen het grote voordeel van symmetrische internetsnelheden staat nog steeds dat er onder KPN-klanten twijfels zijn over de geleverde beeldkwaliteit bij Interactieve TV. KPN biedt in vrijwel alle gevallen HD- en SD-zenders met minder bandbreedte ten opzichte van de twee grootste concurrenten UPC en Ziggo. KPN wil in de toekomst via glasvezel de bandbreedte van het tv-aanbod verhogen waardoor een betere beeldervaring moet ontstaan.

Bron: http://www.totaaltv.nl/nieuws/16062/dsl-groeit-harder-dan-glasvezel-bij-kpn.html

‘Ferrari-glasvezel’ keuze voor toekomst

OPINIE – De auteur Bert Sadowski is hoofddocent Economie aan de TU/e.

In Nederland hebben wij op breedbandgebied meer keuzevrijheid dan consumenten in omliggende landen zoals Duitsland of België. Dat is het resultaat van een stevige netwerkconcurrentie in de afgelopen vijftien jaar. Met als gevolg de hoogste breedbandsnelheid in Europa.

Sinds 2006 heeft Reggefiber als nieuwe toetreder de structuren op de breedbandmarkt helemaal veranderd, nieuwe investeringen gedaan en innovatie gefaciliteerd. Er zijn meer dan 200 glasvezelprojecten van Reggefiber op basis van eigen financiering en gedeeltelijk met steun van de Europese Investeringsbank. Reggefiber heeft niet alleen veel geïnvesteerd en grote risico’s genomen, het bedrijf heeft ook nieuwe technische en commerciële oplossingen uitgeprobeerd. Bijna onopgemerkt is een mijlpaal bereikt: er zijn nu twee miljoen glasvezelverbindingen in ons land. Het grootste gedeelte van de glasvezelprojecten is een succes. Soms was er geen sluitende business case, bijvoorbeeld voor het uitrollen van glasvezelprojecten in buitengebieden. Een consument heeft op dit moment niet noodzakelijk een glasvezelverbinding nodig. Een collega stelt het zo: ‘Waarom heb je een Ferrari nodig, wanneer je ook met een fiets naar het werk kunt?’ Voor haar zijn een Ferrari en een glasvezelverbinding luxe producten. Voor een consument die niet dagelijks op het internet surft en af en toe e-mailt, lijkt een 64 kbps modem nog altijd voldoende. In Nederland zijn de meeste consumenten al overgestapt van dit soort verbindingen naar breedband (boven 80 procent van de gebruikers volgens het CBS).

Een reden voor het overstappen naar breedband is dat het binnenhalen van grotere databestanden minder tijd kost. Op de bestaande breedbandinfrastructuur komen consumenten nu nog niet aan de limieten van die capaciteit, ook niet wanneer zij HDTV gebruiken of een Netflix-abonnement hebben. Nieuwe technologieën die hogere snelheden vragen zoals Super HDTV zijn er nog niet. Dus glasvezel lijkt op dit moment een luxe product, een Ferrari.

Bij de aanleg van een glasvezelnetwerk moeten marktpartijen inspelen op de behoeften van de consument. Duurzaam breedband betekent dat de onderliggende business case op korte termijn voldoende winst oplevert.

Sinds het opstarten van het glasvezelproject HSLnet is er kritiek. Nu is de vraag vooral of de coöperatie in Heeze-Leende duurzaam is vanuit bedrijfsperspectief. Mijn collega Jaap Koelewijn van de Nyenrode-universiteit heeft geconcludeerd dat het business-model niet duurzaam is. Hij baseert zich onder meer op het overstapgedrag. Zijn argument is dat breedbandgebruikers de optie hebben om naar andere aanbieders over te stappen. Maar doen zij dat ook? Cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) laten zien dat misschien 6 procent van de breedbandgebruikers daadwerkelijk overstapt. Voor glasvezelgebruikers is dat percentage nog veel lager – tegen de drie procent, voor een groot gedeelte mensen die verhuizen.

Belangrijker in de discussie is de vraag wat coöperatieve glasvezelnetwerken bijzonder maakt. Hierop geeft Koelewijn geen antwoord.

Wij hebben in Nederland onder meer coöperaties in de landbouw en de zakelijke dienstverlening. Sinds kort ontwikkelen zich ook coöperaties op energiegebied. In 2011 was de ‘coöperatieve economie’ goed voor vijf procent van de werkgelegenheid. Blijkbaar voegen deze organisaties iets toe aan de markt. Op breedbandgebied is dat bijvoorbeeld het aansluiten van iedereen in een gemeente inclusief de buitengebieden. HSLnet is deze uitdaging aangegaan met een glasvezelnetwerk voor iedereen, waarbij de kosten gedragen worden door de leden van de coöperatie.

De doelstelling van de coöperatie vraagt een andere soort lange-termijn business case dan de verdienmodellen van marktpartijen.

De uitdaging voor coöperaties is dat zij waarde binnen de keten toevoegen die marktpartijen niet kunnen of willen leveren. Boeren werken samen in een coöperatie om lagere kosten te bereiken en producten met een hogere kwaliteit op de markt te brengen. Op energiegebied kunnen de doelen zijn te komen tot meer prijstransparantie en kleinschalig energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Op deze manier verwerven coöperaties bestaansrecht en zijn ze dus duurzaam op de lange termijn.

Op breedbandgebied is de uitdaging een andere: het ontwikkelen van nieuwe collectieve diensten op gebieden als gezondheidszorg en plattelandsontwikkeling (zoals smart farming). Op basis van deze diensten, die op korte termijn ook meer capaciteit van het breedbandnetwerk zullen vragen, wordt een glasvezelnetwerk ‘duurzaam’. Dan is de ‘Ferrari-glasvezel opeens geen individuele keuze meer van een gebruiker maar een collectieve keuze van een groep mensen, die over de lange termijn collectieve diensten willen afnemen en als resultaat misschien langer kunnen blijven wonen in een buitengebied. Dus om een glasvezelnetwerk echt duurzaam te maken is het noodzakelijk dat deze collectieve diensten er komen. Dat is trouwens ook de uitdaging voor breedbandnetwerken van andere marktpartijen!

Bron: http://www.ed.nl/regio/heeze-leende/ferrari-glasvezel-keuze-voor-toekomst-1.4206254

KPN de baas bij glasvezelbedrijf

KPN wil de volledige zeggenschap over glasvezelbedrijf Reggefiber. KPN had 51 procent van de aandelen, maar had het nog niet voor het zeggen bij Reggefiber.

Het telecombedrijf wil het belang nu uitbreiden naar 60 procent en dan is KPN wel volledig de baas.

Glasvezel
KPN blijft actief met z’n kopernetwerk, maar wil daarnaast inzetten op glasvezel. Reggefiber is het grootste glasvezelbedrijf van Nederland.

Ongeveer anderhalf miljoen huishoudens zijn inmiddels op glasvezel aangesloten.

Goedkeuring
De toezichthouder moet nog goedkeuring geven voor de deal. Als er groen licht komt, mag KPN de financiële resultaten van Reggefiber in z’n omzetcijfers meenemen.

Bron: http://nos.nl/artikel/593113-kpn-de-baas-bij-glasvezelbedrijf.html

Huishoudens kiezen ook in 2014 voor glasvezel internet

27 december 2013 – Ook in 2014 kiezen veel huishoudens voor glasvezel internet. De belangstelling voor glasvezel lijkt maar niet af te nemen. Veel consumenten zien de voordelen van glasvezel in omdat het eindeloze mogelijkheden biedt. Met glasvezel ben je klaar voor de toekomst en is het mogelijk om razendsnel te internetten. Tegenwoordig bieden veel Nederlandse televisiezenders de mogelijkheid om overal in het huis TV te kijken. Zo kun je dus bijvoorbeeld op Champions League avonden voetbal kijken op je ipad of tablet-lekker op de bank, in je studeerkamer of in de keuken. Dit kan natuurlijk ook met je favoriete televisie soap of film, zoals bijvoorbeeld Goede Tijden Slechte Tijden. Een glasvezel internet abonnement biedt veel opties en helpt mensen met een betrouwbare internetverbinding. Een glasvezel internet abonnement is het daarom zeker waard om mee te nemen in je vergelijking.

Wanneer wordt er glasvezel aangelegd?
De graafwerkzaamheden beginnen pas als meer dan 30% van de wijk zich opgeeft voor glasvezel. Dit gebeurd tijdens een zogenoemde vraagbundeling. Er zijn op dit moment veel van deze vraagbundelingen en wordt meestal door glasvezelboer Reggefiber uitgevoerd. Dit bedrijf levert de glasvezelkabels op en is het daarna mogelijk om over te stappen naar een glasvezel service provider.

Glasvezel nieuws
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws door het nieuws op onze website te volgen. Ga daarvoor naar pagina glasvezel nieuws.

Bron: Redactie www.glasvezel-info.nl

Glasvezelaanbieders moeten consumenten beter informeren

19 december 2013 – De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft aanbieders van glasvezeldiensten erop gewezen dat zij hun informatie aan consumenten moeten verbeteren en hun contracten moeten verduidelijken. Het contract moet in ieder geval een concrete leveringstermijn bevatten. ACM verwacht dat de aanbieders hun voorwaarden hierop aanpassen. ACM moedigt investeringen in en concurrentie op onder meer glasvezelnetwerken aan. Dit leidt tot meer keuze en de ontwikkeling van nieuwe diensten voor consumenten.

Naar aanleiding van klachten van consumenten en meldingen in de media heeft ACM in de zomer van 2013 bij alle aanbieders van glasvezeldiensten informatie opgevraagd over hun contracten en de manier waarop zij consumenten informeren. Het viel ACM op dat niet alle contracten voldeden aan de regels. In gebieden waar men van plan is glasvezel aan te leggen, is de datum van concrete levering vaak onzeker. Aanbieders moeten eerst een bepaalde hoeveelheid afnemers werven voordat de uitrol van het glasvezelnetwerk daadwerkelijk wordt gestart. Consumenten die in deze fase een contract afsluiten weten vaak lange tijd niet zeker óf en zo ja, wanneer zij over glasvezel zullen beschikken.

ACM wil dat aan de onduidelijke informatievoorziening een einde komt en dat consumenten weten waar zij aan toe zijn op het moment dat zij een contract tekenen. ACM wil dat aanbieders de consumenten die een contract afsluiten voor de levering van glasvezeldiensten goed informeren over de voorwaarden waaronder zij het contract aangaan. Aanbieders moeten die consumenten in aanloop naar de concrete levering beter informeren over de voortgang van de aanleg van het glasvezelnetwerk. Mocht de afgesproken leveringstermijn niet worden gehaald, dan moet de aanbieder de nieuwe termijn tijdig melden. De consument heeft dan de mogelijkheid het contract te ontbinden. Aanbieders zullen in overleg gaan met de partij die glasvezelnetwerken aanlegt over het aanscherpen van afspraken.

ACM vindt het belangrijk dat consumenten goed geïnformeerd een keuze kunnen maken. Via haar informatieloket ConsuWijzer informeert ACM consumenten over hun rechten bij het afsluiten van contracten. Via meldingen bij ConsuWijzer gaat ACM monitoren of aanbieders aan consumenten de vereiste duidelijkheid bieden.

Bron: ACM Nieuwsbericht

Netflix: Caiway snelst, UPC traagst

9 december 2013 – Klanten van Caiway, Ziggo en ZeelandNet hebben gemiddeld de snelste internetverbinding. Bij Tele2 en UPC is de verbinding het traagst.

Dat zegt de Amerikaanse videodienst Netflix.

Het bedrijf meet iedere maand de kwaliteit van internetaanbieders in de landen waar het bedrijf actief is. Voor het eerst zijn de resultaten over Nederland gedeeld.
Nederland de beste

Volgens Netflix heeft Nederland de beste internetkwaliteit van alle landen die zijn gemeten. De snelheid is hier bij het streamen van een video gemiddeld 3,16 megabit per seconde.

Zweden en Denemarken volgen met gemiddeld 2,75 megabit per seconde. In Mexico is het internet het traagst en zit de snelheid rond 1,75 megabit per seconde.
Miljard uur

Netflix is met z’n online videodienst één van de zwaarste verbruikers van data. In de VS is op piekmomenten eenderde van al het internetverkeer video die via Netflix wordt bekeken. Inmiddels wordt maandelijks meer dan een miljard uur aan video via de dienst gestreamd.

Het bedrijf ging in september de Nederlandse markt op. Netflix wil niet zeggen hoeveel Nederlandse klanten het inmiddels heeft.

Bron: http://nos.nl/artikel/584483-netflixcaiway-snelstupc-traagst.html

Reggefiber: FTTH-huishoudens tevreden over glasvezel

5 december 2013 – Negen op de tien huishoudens met een abonnement op basis van glasvezel zijn tevreden met hun verbinding. Voordelen die zij ervaren, zijn de verbeterde beeldkwaliteit van tv (75% van de respondenten vindt dit) en de hogere snelheid van up- en downloaden op elk moment van de dag. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van glasvezelaanbieder Reggefiber.

Volgens het onderzoek gelooft ook ruim de helft van de huishoudens zonder glasvezelaansluiting dat de snelheid van hun internetverbinding zal verbeteren. Een derde van hen gelooft dat ook de beeldkwaliteit van digitale tv zal verbeteren. Van de overstappers op een glasvezelverbinding vindt 80 procent dat de overstap soepel is verlopen. Reggefiber stelt inmiddels in meer dan 200 gemeenten actief te zijn, waardoor ruim 1,6 miljoen huishoudens toegang hebben tot een glasvezelnetwerk (homes passed).

Reggefiber, joint venture van KPN en Reggeborgh, stelt in 2012 383.000 woningen op glasvezel te hebben aangesloten, meer dan de 293.000 van 2011 en de 152.000 van 2010. Er waren eind 2012 in totaal 1,303 miljoen homes passed. Het aantal homes connected (glasvezel afgemonteerd in de meterkast) bedroeg eind 2012 85 procent daarvan, dus 1,108 miljoen.
Op de gehele Nederlandse FTTH-markt steeg het aantal Homes Activated tussen Q2 2012 en Q2 2013 van bijna 400.000 tot zo’n 580.000, zo blijkt uit de Telecompaper FTTH Monitor. Dat is een groei op jaarbasis van 180.000 aansluitingen. Het aantal Homes Passed stond eind juni op ongeveer 1,735 miljoen. Er is dus sprake van een conversie van ruik 33 procent van het aantal homes passed naar homes activated.

Bron: http://www.telecompaper.com/nieuws/reggefiber-ftth-huishoudens-tevreden-over-glasvezel–983959

ACM legt KPN een boete van bijna een miljoen op

20 november 2013 – KPN heeft vier boetes opgelegd gekregen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) omdat het als netwerkbeheerder concurrenten heeft achtergesteld. Het telecombedrijf moet in totaal 972.977 euro betalen. KPN gaat in beroep.

KPN krijgt de boetes omdat het concurrenten, zoals Tele2 en Online, op zijn glasvezelnetwerk heeft benadeeld bij de introductie van breedbanddiensten in 2009 en 2010. KPN is eigenaar van glasvezel- en kabelnetwerken en is verplicht om concurrenten op die netwerken toe te laten. Concurrenten moeten van KPN ook tijdig informatie ontvangen als het telecombedrijf nieuwe diensten, zoals snellere verbindingen, wil aanbieden op het eigen netwerk. Door dat te doen krijgen concurrenten van KPN de kans om consumenten een alternatief te bieden en ontstaat er meer keuzevrijheid voor de consument, schrijft de ACM.

KPN waarschuwde de concurrenten echter herhaaldelijk niet. Dat levert volgens ACM “ongelijke kansen op voor bedrijven én mogelijk nadeel voor de consument omdat die niet de keuze had tussen verschillende aanbieders/producten”.

De boetes van ACM zijn hoger dan gebruikelijk omdat KPN al vaker dergelijke overtredingen beging. Ook heeft het telecombedrijf niet zelf de overtredingen “ontdekt, gemeld en beëindigd”, zoals met de ACM is afgesproken in gedragsregels. De verhogingen van de boetes variëren van twintig tot honderd procent.
KPN in beroep

KPN betwist de boetes, laat het bedrijf in een persverklaring weten. Het zal beroep aantekenen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Volgens het telecombedrijf was de ACM destijds niet duidelijk over de termijn waarbinnen het telecombedrijf de concurrenten moest inlichten. Volgens KPN werd in de toenmalige regels gesproken van “een redelijke termijn, van in beginsel minimaal twee maanden”. Volgens KPN was dat niet eenduidig en op meerdere manieren uitlegbaar. De ACM heeft de regel pas in 2012 aangepast in “een termijn van minimaal twee maanden”.

Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/11/20/acm-legt-kpn-een-boete-van-bijna-een-miljoen-op/

Kwart Nederlandse huishoudens heeft glasvezel

18 november 2013 – 1,9 miljoen woningen hebben inmiddels glasvezel voor de deur, 33 procent hiervan maakt er gebruik van. In meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten ligt glasvezel naar woningen. Gelderland is sterkst groeiende provincie qua glasvezelaansluitingen

Dit blijkt uit de halfjaarlijkse inventarisatie en analyse door Stratix Consulting van de uitrol van glasvezelnetten naar woningen (FTTH) in Nederland, waarvoor gegevens zijn verzameld tot en met het derde kwartaal van 2013.

Eind september 2013 telde Nederland ruim 1,9 miljoen glasvezelaansluitingen homes passed. Daarmee is momenteel een kwart van alle Nederlandse huishoudens verglaasd. Van alle woningen met een glasvezelaansluiting maakt circa 33 procent ook daadwerkelijk actief gebruik van de verbinding, door het afnemen van één of meer diensten (homes subscribed). Daarmee bedraagt het aantal glasvezelabonnees 626 duizend.

In meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten is momenteel glasvezel naar woningen uitgerold. Daarbij varieert de omvang van de uitrol per gemeente, van gemeenten die al bijna geheel voorzien zijn van een glasvezelnetwerk, tot gemeenten die gedeeltelijk zijn verglaasd. In 2011 was er in 140 gemeenten glasvezel naar woningen uitgerold, maar inmiddels is dat aantal gegroeid tot 210 gemeenten.

De grootste ontwikkeling heeft plaatsgevonden in het oosten van het land, waarbij met name in kleine en middelgrote gemeenten glas is aangelegd. Er zijn het laatste jaar echter ook weer ontwikkelingen zichtbaar in grotere steden (o.a. Amsterdam, Den Haag, Tilburg), waar de uitrol door Reggefiber wijk voor wijk plaatsvindt.

Stratix verwacht dat de groei van het aantal glasvezelaansluitingen (homes passed) de komende jaren stabiliseert op het huidige uitroltempo van ongeveer 500 duizend aansluitingen per jaar. Met dit tempo zal het aantal aansluitingen dit jaar nog doorgroeien tot boven de 2 miljoen en de ko-mende jaren verder toenemen tot circa 3 miljoen aan het eind van 2015.

Bron: Redactie Emerce

Terugkijkservice zenders gebundeld

15 november 2013 – Commerciële en publieke omroepen gaan hun uitzending gemist-platformen bundelen. RTL, SBS en de NPO starten NL Ziet, waar kijkers tegen een vast bedrag per maand programma’s tot een jaar terug kunnen zien.

Op dit moment zijn er verschillende platforms waar uitzendingen teruggekeken kunnen worden; NPO Uitzending Gemist, Kijk en RTL XL. Voor kijkers is het dus vaak zoeken waar ze wat terug kunnen zien. Met NL Ziet moet hier verandering in komen. Ook is het bij sommige programma’s mogelijk om een programma een week vooruit te bekijken.
“Gratis blijft gratis”

NL Ziet heeft een uitgebreider aanbod van hogere kwaliteit en is bedoeld als dienst naast de bestaande platformen. “Wat nu gratis is, blijft gratis, aldus RTL-baas Bert Habets. Dat geldt ook voor Uitzending Gemist.

Begin volgend jaar gaat de dienst van start. Het is nog niet duidelijk wat de service gaat kosten.

In eerste instantie is NL Ziet te bekijken via de computer. Later is ook terugkijken via tablet, smartphone en televisie mogelijk.

Bron: http://nos.nl/artikel/575312-terugkijkservice-zenders-gebundeld.html

Belgacom sluit honderden huizen op glasvezel aan

16 oktober 2013 – Belgacom heeft drie nieuwe testprojecten voor fiber-to-the-home in gang gezet. In totaal worden 400 huizen in Brecht, Bredene en Brussel aangesloten op het glasvezelnetwerk. Wanneer een commerciële uitrol volgt wil Belgacom niet zeggen.

Belgacom is al tien jaar bezig met de uitrol van glasvezel, maar dan tot aan de straatkast. Met het direct aansluiten van huizen hield de aanbieder in 2009 testen in onder andere Sint-Truiden en La Louvière, maar die waren kleinschalig. Onlangs is het bedrijf drie nieuwe testprojecten begonnen in Bredene, Brussel en Brecht. In totaal gaat het om 120 percelen en 400 appartementen die betrokken zijn bij de fiber-to-the-home-projecten.

“In afwachting van de commerciële lancering genieten de testklanten alle voordelen van een ‘gigabit capable’ vezeltechnologie met een tripleplaypack met hoge internetsnelheid van 200Mbit/s downstream en 50Mbit/s upstream, Belgacom TV met vier decoders en een telefoonlijn”, zegt Belgacom in een verklaring die Tweakers ontving.

Hoewel Belgacom hiermee voor het eerst over een commerciële uitrol spreekt, vindt de provider het nog veel te vroeg om te zeggen wanneer klanten een betaald ftth-aanbod kunnen afnemen. “We zijn tevreden met vdsl2 voor het laatste gedeelte tot aan de huizen van klanten”, zegt Jan Margot tegen Tweakers. Belgacom gebruikt de testprojecten nog steeds als proeftuin volgens hem. “Bij de projecten gaat het om nieuwe wijken. Die mensen gaan natuurlijk niet terug naar koper en op een gegeven moment moet er betaald worden, maar het is nog te vroeg om iets te zeggen over een commercieel aanbod”, zegt Margot.

Bron: http://tweakers.net/nieuws/91980/belgacom-sluit-honderden-huizen-op-glasvezel-aan.html

Half miljoen actieve glasvezelaansluitingen in Nederland

12 september 2013 – Reggefiber heeft vandaag in Amsterdam bij het vijfhonderdduizendste huishouden in Nederland een glasvezelaansluiting geactiveerd. In de wijk De Aker werd deze mijlpaal gevierd in aanwezigheid van stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Nieuw-West Achmed Baâdoud en Algemeen Directeur van Reggefiber Bert Nijboer.

De diensten werden bij de bewoners van de Cycladenlaan 30 in Amsterdam vandaag hoogstpersoonlijk door de stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud geactiveerd. Daarmee zijn zij het vijfhonderdduizendste Nederlandse huishouden dat dagelijks van de voordelen van glasvezel gebruik kan maken. Om optimaal de haarscherpe beeldkwaliteit via glasvezel te kunnen ervaren, ontvingen de bewoners als verrassing van Reggefiber ook een Smart-TV. De bewoners hebben voor een 500/500-verbinding gekozen, waarmee ze verzekerd zijn van de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid van 500 Mbps. Glasvezel is op dit moment de enige verbinding die deze hoge snelheden kan bieden.
Groeiend dataverkeer

Dat nu vijfhonderdduizend huishoudens actief gebruik maken van diensten op glasvezel past bij de toenemende digitalisering van Nederland en de wereld. Een glasvezelnetwerk zorgt voor een supersnelle en stabiele verbinding, waarbij de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. En dat telt, want uploaden wordt met de dag populairder. Zo worden er steeds meer fotoboeken, online back-ups en websites gemaakt. Ook thuiswerken en het delen van foto’s en video’s neemt toe. Dit doen we steeds intensiever en we gebruiken hierbij steeds meer data: elk jaar groeit dit met 60%: in 2017 is het dataverkeer naar verwachting verdrievoudigd.

Sinds de start van de aanleg van het glasvezelnetwerk in 2005 heeft Reggefiber inmiddels ruim 1,5 miljoen huishoudens aangesloten. Vandaag hebben een half miljoen daarvan een actieve aansluiting. Dat wil zeggen dat er actief glasvezeldiensten worden afgenomen via een abonnement bij een serviceprovider. Steeds meer consumenten worden zich bewust van de voordelen van internet, televisie en bellen via glasvezel. Uit onderzoek* blijkt bijvoorbeeld dat 9% van de huishoudens televisie kijkt via internet, waarbij glasvezel in 6% van de huishoudens digitale ontvangst mogelijk maakt. Maar liefst 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens maken bovendien gebruik van video on demand-diensten.**

Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud: “De bewoners van De Aker kunnen nu een afgewogen keuze maken wat voor aansluiting zij zelf willen. Ik ben verheugd dat wij de motie van de stadsdeelraad Nieuw-West om de digitale bereikbaarheid in Nieuw-West te verbeteren en te optimaliseren snel hebben kunnen realiseren door een goede samenwerking. Met de aanleg van glasvezel hebben we ruimte geboden voor innovaties en experimenten.”

Algemeen Directeur van Reggefiber Nijboer is trots op het bereiken van de mijlpaal. “We werken sinds 2005 aan het aanleggen van het glasvezelnetwerk in Nederland en zien het laatste jaar een forse groei in het gebruik ervan. Het hebben van een goede en stabiele verbinding wordt steeds belangrijker. Voor steeds meer apparaten is een online verbinding namelijk onmisbaar. Glasvezel helpt consumenten dan ook om deel te nemen aan de nieuwe online wereld.”

Bron: Eindelijkglasvezel.nl

KPN voor de rechter wegens ‘misleiding glasvezel’

10 september 2013 – KPN moet zich vanochtend verantwoorden voor de rechter in Den Haag in verband met een zaak rond een glasvezelaansluiting in Roosendaal. Advocaat in opleiding Chizkija Loonstein spreekt van misleiding.

De Roosendaler betaalt voor glasvezel, maar zegt dit product niet te ontvangen. Er zijn twee vorderingen ingediend, zo meldt Omroep Brabant. Zo moet alsnog, binnen veertien dagen, glasvezel worden aangelegd bij de Roosendaler.

In maart wees KPN de claims van advocatenkantoor Loonstein al eens af. Volgens eigen onderzoek van het bedrijf hebben de klanten de juiste prijs betaald voor het geleverde product.

Het gaat om circa twintigduizend klanten waarbij KPN in 2008 en 2009 is gestart met de uitrol van breedbanddiensten. Hierbij werd gebruikgemaakt van glasvezel tot de wijkkast en vanaf de wijkkast koper tot in het huis (de zogenoemde Fiber-to-the-Curb-dienst). KPN noemde dit product KPN Glasvezel, omdat de internetverbinding grotendeels via het glasvezelnetwerk liep.

Loonstein zegt vierduizend gedupeerden te vertegenwoordigen. Als de rechtszaak naar wens verloopt, volgen er meer zaken.

Bron: http://www.emerce.nl/nieuws/kpn-rechter-wegens-misleiding-glasvezel

KPN voor de rechter rondom glasvezelaansluiting Roosendaal

ROOSENDAAL, 9 september 2013 – KPN staat dinsdagochtend in Den Haag voor de rechter in verband met een zaak rondom een glasvezelaansluiting in Roosendaal. Advocaat in opleiding Chizkija Loonstein uit Amsterdam vindt dat zijn cliënt misleid is door de telecomaanbieder.

Loonstein stelt dat de Roosendaler betaalt voor glasvezel maar dit niet ontvangt. Deze zaak zou volgens Loonstein de eerste in een reeks van rechtzaken tegen KPN kunnen zijn.

Eerste zaak
De eerste rechtszaak dient in naam van een klant uit Roosendaal. “Wij hebben twee vorderingen ingediend. Zo willen we dat KPN geld terugbetaalt aan de klant. De klant betaalt voor glasvezeldiensten maar ontvangt deze niet. Het bedrag blijft oplopen door de binnenkomende rekeningen. Het ligt nu op zo’n 4000 euro”, aldus Loonstein.

Verder wil hij dat er alsnog glasvezel wordt aangelegd bij de Roosendaler. “Wij willen dat er binnen veertien dagen alsnog glasvezel wordt aangelegd. Anders eis ik een dwangsom voor iedere dag dat het later wordt”, zegt Loonstein.

Jurisprudentie

De advocaat in opleiding ziet de kans van slagen positief in: “Ik heb er vertrouwen in. Misschien dat deze eerste zaak leidt tot jurisprudentie. Anders voeren we de zaak nog een paar duizend keer.”

Misleiding
Uit heel Nederland hebben zich zo’n 4000 mensen gemeld bij Loonstein. Ongeveer een derde daarvan woont in Brabant in onder meer Breda, Oosterhout, Roosendaal en Eindhoven. Loonstein stelt dat deze mensen misleid zijn door KPN door ze een glasvezelabonnement af te laten sluiten maar uiteindelijk geen glasvezel te bieden.

Reactie KPN
KPN bestrijdt dat er sprake is van misleiding. “De klant betaalt voor wat hij is overeengekomen met KPN”, aldus een woordvoerder. “We verwachten de uitspraak in deze zaak in oktober en zien die met vertrouwen tegemoet”, aldus de woordvoerder van de telecomaanbieder.

Klachten
Gedupeerden kunnen zich nog steeds melden bij Loonstein via: kpnklachten@loonstein.com.

Bron: Omroep Brabant

Verizon verdubbelt capaciteit glasvezel met 200G

14 augustus 2013 – Verizon heeft het verdubbelen van de capaciteit over glasvezel door middel van 200G-technologie succesvol getest. De proef is uitgevoerd op Verizons ultra-lange-afstandsnetwerk tussen New York en Boston.

De proef, waarbij data over meer dan vierhonderd kilometer werd verstuurd, bewijst dat de spectrale efficiëntie van het netwerk te verdubbelen is en tegelijkertijd de kosten per bit te verminderen zijn in vergelijking met 100G-technologie. Dit is momenteel de snelste technologie binnen het netwerk van Verizon. 200G-technologie kan hierdoor uitkomst bieden bij de sterke groei van het dataverkeer, mede veroorzaakt door online video, LTE en cloudgebruik.

Tijdens de proef is gebruik gemaakt van dezelfde hardware die nu Verizon’s 100G ultra-lange-afstandsdataverkeer ondersteund. Daarnaast werd preproductiesoftware gebruikt om de Ciena Wavelogic3 coherent optical-processor te configureren. Door het gebruik van coherent optic-technologie is een minder sterk optisch signaal nodig en wordt de afstand verlengd waarover het signaal verstuurd kan worden zonder kwaliteitsverlies.
Technologie gevalideerd

De 200G-transmissietest werd meer dan een maand uitgevoerd op Verizon’s ultra-lange-afstand optisch systeem zonder impact te hebben op het live dataverkeer van klanten dat werd uitgevoerd op hetzelfde systeem. Hierdoor is de technologie gevalideerd in een operationeel netwerk.

‘Deze proef toont aan dat we de draagkracht van het dataverkeer van optische kanalen kunnen verdubbelen zonder wijzigingen aan te brengen in de onderliggende infrastructuur’, zeg Francois Locoh-Donou, senior vice president Global Product Group bij Ciena.

High bandwidth-technologie blijft zich snel ontwikkelen en heeft het afgelopen decennium aanzienlijke vooruitgang geboekt . Verizon is voorloper in de high bit rate-technologie en was de eerste wereldwijde aanbieder die 100G-technologie inzette op ultra-lange-afstandsroutes in 2009.

Bron: http://www.computable.nl/artikel/nieuws/infrastructuur/4798840/2379248/verizon-verdubbelt-capaciteit-glasvezel-met-200g.html

Caiway introduceert vernieuwde Alles-in-1 Glas pakketten tegen scherpe prijzen

11 juni 2013 – Op 11 juni aanstaande introduceert Caiway haar drie vernieuwde Alles-in-1 Glas pakketten: Start, Standaard en Compleet. Internetten met de snelheid van het licht tot wel 300 Mbit/s, voordelig bellen en de beste beeldkwaliteit, waarbij klanten kunnen kiezen voor interactieve televisie. Caiway biedt met deze pakketten de beste kwaliteit tegen de laagste prijs op het allersnelste netwerk van nu.

Nog deze zomer is ruim de helft van alle huishoudens in het Caiway verzorgingsgebied voorzien van een glasaansluiting. Met de Alles-in-1 Glas pakketten zijn mensen, die voor glas gaan, verzekerd van minimaal 60 televisiezenders, waarvan 24 in Full HD, razendsnel surfen op het
internet en bestanden versturen met snelheden van 75 Mbit/s tot wel 300 Mbit/s en voordelig bellen. Bovendien zijn de pakketten zeer scherp geprijsd: al vanaf € 40,- per maand.
Interactieve diensten

Caiway biedt ook interactieve diensten aan zoals Live tv pauzeren, terugspoelen en opnemen,Programma Gemist van NPO (in Full HD) en binnenkort Video On Demand. Overal in huis online live tv kijken op de laptop, tablet en smartphone behoort ook tot de mogelijkheden. Kortom: de klant bepaalt waar en wanneer hij televisiekijkt.

Albert Vergeer, algemeen directeur: “Wij zijn van mening dat glas voor iedereen bereikbaar moet zijn. Met de introductie van deze nieuwe pakketten bieden wij klanten een kwalitatief en inhoudelijk beter product dan onze concurrenten. De prijs-kwaliteitverhouding is zo goed dat het voor iedereen met een glasaansluiting aantrekkelijk is om over te stappen naar één van onze drie Alles-in-1 Glas pakketten. En dit is slechts het begin van de internetsnelheden en de interactieve TV.

Bron: Caiway

Eurofiber neemt Isilinx en IsiConneXion over

11 juni 2013 – Overname volgende stap in realisatie groeistrategie

Eurofiber heeft vandaag bekend gemaakt dat het 100% van de aandelen in Isilinx B.V. en IsiConneXion B.V. heeft verworven. Isilinx en IsiConneXion zijn succesvolle aanbieders van glasvezeldiensten voor de zakelijke en publieke sector in de provincie Limburg. De overname van Isilinx en IsiConneXion volgt binnen een maand nadat Eurofiber de overname van UNET bekendmaakte. Het bedrijf zet daarmee in korte tijd twee belangrijke stappen in het verder uitbouwen van zijn glasvezelnetwerk en het realiseren van zijn groeiambities. De leidende positie van Eurofiber in de Nederlandse markt voor zakelijke telecominfrastructuur wordt hiermee nog verder versterkt.

Alex Goldblum, CEO van Eurofiber: “Met Isilinx en IsiConneXion voegen wij, naast enkele honderden kilometers glasvezelnetwerk, een belangrijke regionale speler toe aan onze onderneming. De kennis die Isilinx en IsiConneXion hebben opgebouwd van de Limburgse markt en hun visie op de ontwikkeling van de Euregio zijn belangrijke succesfactoren voor het verder uitbouwen van onze positie”.

Bart Oskam, MD van Eurofiber, voegt daaraan toe: “Net als Eurofiber en UNET, zijn Isilinx en IsiConneXion groot voorstander van het open netwerkmodel – een gedeelde visie die onze ondernemingen van nature bindt. Met gebruikmaking van ons landelijk dekkende en fijn vermaasde glasvezelnetwerk zullen wij er alles aan doen om onze huidige en toekomstige klanten optimaal te laten profiteren van onze gezamenlijke kracht.”

Bron: Eurofiber Persbericht

Van Echelon naar PRISM

10 juni 2013 – Er is de laatste dagen veel ophef over een groot afluister- en aftapprogramma van de National Security Agency in de VS. De mogelijkheden om onder andere via Google en Facebook tot ver achter de voordeur te kijken en particuliere en overheidscommunicatie ‘af te vangen’, zijn enorm gegroeid.

Toch is deze praktijk al veel ouder. De Britse journalist Duncan Campbell (o.a. The New Statesman, the Guardian) verrichtte sinds de jaren negentig baanbrekende onderzoeksjournalistiek op dit gebied, naar Echelon, het wereldwijde afluistersysteem. Toen bekend werd dat via Echelon ook voelsprieten tot in ‘Brussel’ en het Vaticaan had, deed Campbell een onderzoek in opdracht van het Europees Parlement.

In 2000 interviewden Ko Colijn en Paul Rusman hem voor Vrij Nederland.

Echelon luistert miljoenen berichten af
Door Ko Colijn en Paul Rusman

Niemand is veilig voor Echelon, het Brits-Amerikaanse afluistersysteem. Niet alleen organisaties als Greenpeace en Amnesty International waren of zijn nog doelwit, ook de Europese Minister-raad werd afgetapt. Europees commissaris Frits Bolkestein deed Echelon vorige maand af als een ‘gerucht’. Maar zelfs ex-CIA-chef Jim Woolsey heeft nu het spioneren toegegeven. EU-woordvoerder Jonathan Faul noemde zijn bekentenis vorige week een ‘ongehoorde schande’. Het Europees Parlement begint deze week een officiele onderzoeksprocedure. En EU-voorzitter Portugal heeft Echelon op de agenda van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie gezet.

‘Beste vrienden uit Europa, natuurlijk bespioneren we jullie,’ zei ex-CIA-directeur Jim Woolsey begin maart. ‘Maar we doen het netjes, we stelen maar vijf procent van onze industriële informatie. De rest halen we uit open bronnen.’

De Italiaanse openbare aanklager Pietro Saviotti is daar niet zo zeker van. Hij onderzoekt of de geheimste van alle Amerikaanse inlichtingendiensten, het National Security Agency (NSA), de telefoon van de paus afluistert. Frankrijk bekijkt of Groot-Brittannië en de Verenigde Staten kunnen worden aangeklaagd omdat ze bedrijfsinformatie aftappen via het openbare telefoonnet. Zweden en Denemarken willen een groot Europees onderzoek naar afluisterpraktijken. België is al met zo’n onderzoek begonnen. En de voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, is zo geschrokken van een onderzoeksrapport over de afluisterpraktijken dat hij er meteen werk van wil maken.

Het gaat om het afluistersysteem Echelon. De Schotse fysicus en onderzoeksjournalist Duncan Campbell is de opsteller van het opzienbarende rapport hierover. Campbell werkte voor de New Statesman, toen die nog spraakmakend was en later bij de eveneens tegen Labour aan hangende Guardian. Tegenwoordig is hij televisiemaker en consultant-onderzoeker. Spionage en militaire onderwerpen zijn Campbells specialismen, en dat al meer dan vijfentwintig jaar. Hij maakte het de Britse afluisterdienst Government Communications Headquarters (GCHQ) ooit zo lastig dat hij in 1977 gearresteerd werd op beschuldiging van de schending van staatsgeheimen. Maar de Labour-regering van die dagen beet haar tanden stuk op de zaak en Campbell kreeg de ene journalistieke prijs na de andere voor zijn onthullingen.

In 1988 hoorde hij van de Amerikaanse NSA-specialiste Margaret Newsham over Echelon, het wereldwijde aftapsysteem van de Engelstalige landen (de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland), dat in staat is vijfennegentig procent van het wereldwijde berichtenverkeer via telefoon, radio, internet en fax te onderscheppen. Newsham was systeembeheerder op de Britse Menwith Hill, de grootste afluisterinstallatie buiten de Verenigde Staten. Ze begon te twijfelen aan haar baan toen ze merkte dat Echelon zelfs de telefoongesprekken van senator Strom Thurmond aftapte. Een gevoelig punt, omdat alleen de FBI Amerikanen mag afluisteren en ook omdat Thurmond een sleutelfiguur was in de defensiepolitiek. Campbell schreef over Echelon maar de reacties waren lauw. Tien jaar later volgde het verhaal van een andere journalist. De Nieuw-Zeelandse Nicky Hager had andere bronnen dan Campbell. Nu ontstond wel tumult. Het Europees Parlement trok geld uit voor een onderzoek en Campbell kreeg de opdracht.

Echelon is niet zomaar een uit de hand gelopen kwajongensstreek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ruilden de Britten en Amerikanen al gegevens die ze hadden verkregen met behulp van de Duitse en Japanse militaire codes. Dat kraken van de onkraakbare codes met behulp van de eerste, speciaal ontworpen, computers was het knapste huzarenstukje uit de oorlog. In veel veldslagen beschikten de geallieerden daardoor over sleutelinformatie waarmee ze de tegenstander beetnamen. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog kon pas echt worden geschreven nadat beide landen ruim tien jaar geleden dit enorme geheim openbaar hadden gemaakt.

Vanwaar die decennialange aarzeling? De diepste reden daarvan, maar ook van de beroemde special relationship tussen Amerika en Engeland, was dat de afluisteraars na de oorlog gewoon waren doorgegaan. Alleen het doelwit was licht gewijzigd. Het geheime UK/USA-bondgenootschap was in 1947 uitgebreid met het puikje van de Commonwealth-landen, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada. De atoomgeheimen delen met Canada en Engeland, zoals Roosevelt en Churchill tijdens de oorlog waren overeengekomen, daarvan kon geen sprake zijn. Maar samen met Groot-Brittannië elektronische spionage bedrijven, dat was bespreekbaar.

Afluisteren met Echelon kan ‘nuttige’ kennis opleveren. In de Europese Raad van Ministers wordt gesproken over de hoogte van de graanprijzen of wat de uitstootnormen voor kooldioxide zouden worden. En dat is handige informatie voor Amerikaanse boeren en autofabrikanten. Ook de Europese Commissie wordt afgeluisterd, om erachter te komen wat de Europese strategie in het wereldhandelsoverleg zal zijn. De terrorist Osama Bin Laden wordt afgetapt. Echelon kraakte bijvoorbeeld ook de telefoon van de onderhandelaar van Airbus, die in Saoedi-Arabië op het punt stond voor miljarden aan vliegtuigen te verkopen.

Premier Thatcher liet volgens een Canadese agent twee van haar eigen ministers afluisteren. Door de Canadese Echelon-dienst, omdat de Britse wetgeving het spioneren van eigen onderdanen aan banden legt. Maar ook de telefoons van Christian Aid en Moeder Teresa zijn afgetapt, want dat biedt exclusieve informatie over de toestand in India of Afrika. Lady Di werd afgeluisterd, omdat ze veel invloed had op de onderhandelingen over een wereldwijd verbod op landmijnen.

‘Vooral de ngo’s worden afgetapt,’ zegt Campbell tegen VN, ‘de niet-gouvernementele organisaties zoals Amnesty International, het Rode Kruis en Green-peace, want zij komen op plaatsen waar regeringen en spionnen vaak niet doordringen. Maar ook het Vaticaan wordt afgeluisterd. De rooms-katholieke kerk heeft nu eenmaal veel invloed op allerlei politieke kwesties, zoals nucleaire ontwapening. Dat begon twintig jaar geleden met de plaatsing van kruisraketten in West-Europa als antwoord op de Russische SS-20.’

Echelon werkt met Dictionary-computers. Daarin worden trefwoorden gestopt, die als vishaakjes in dat enorme berichtenverkeer hengelen. Campbell: ‘Alle berichten die aan die trefwoorden blijven hangen, worden naar de opdrachtgevers, de inlichtingendiensten, doorgestuurd. Echelon vist geen informatie uit spionagesatellieten of telefoonkabels. Dat gebeurt weer apart. Het totale wide area network verbindt alle afluister- en spionagestations met elkaar en was ooit zelfs groter dan het internet.’

Echelon is dus een reusachtige stofzuiger. Maar wie bepaalt welke berichten er worden opgezogen? ‘De inlichtingendiensten van de aangesloten landen maken boodschappenlijstjes. Die worden vervolgens in elkaar geschoven en de meest voorkomende trefwoorden worden geselecteerd en ingevoerd in de Dictionary-computers. Het gaat vooral om politieke informatie, diplomatiek verkeer, militaire boodschappen, belangrijke berichten tussen bedrijven, noem maar op. Terrorisme, grote kapitaalbewegingen, grote transacties, dat soort dingen wil men in de gaten houden. Het gaat ze niet om het leegzuigen van bepaalde landen, maar om thema’s. Bijvoorbeeld drugshandel, en dan scant Dictionary op dat thema.’ Campbell: ‘Het is een extreem krachtig apparaat, dat technisch werkelijk alles en iedereen kan volgen.’ ‘Get serious, we moeten wel spioneren,’ is het verweer van ex-CIA-directeur Woolsey. ‘Hoe kunnen we anders weten of landen zich aan embargo’s houden, of ze geen spullen kopen voor massavernietigingswapens en of Amerikaanse bedrijven niet benadeeld worden door omkooppraktijken van buitenlandse bedrijven die eigenlijk inferieure spullen leveren? Amerikaanse bedrijven leveren eigenlijk altijd betere waar, maar toch vissen ze vaak achter het net. Zelfs onze trouwste bondgenoten maken zich aan omkoping schuldig.’ En passant verwijst Woolsey naar Frankrijk, waar steekpenningen nog altijd als een aftrekpost voor de belasting gelden. En dan zijn er ook nog de buitenlandse inlichtingendiensten, die Amerika en Groot-Brittannië zelf op de korrel nemen. Wat vindt Campbell van dat verweer? ‘Ja, natuurlijk, we doen allemaal wel aan spionage. Maar je moet de verhoudingen niet uit het oog verliezen. Dat de Amerikanen alleen uit zijn op gelijke kansen voor iedereen is bullshit. Hypocriete nonsens. De Russen hebben een forse spionagecapaciteit en de Chinezen zitten hen op de hielen, de Fransen zijn op afstand derde. Israël doet het op beperkte schaal, alleen met spionnen. Maar één ding staat als een paal boven water: het UKUSA-systeem is veruit het grootste in de wereld.’

Volgens de Belgische pers zou de EU in het geheim voorbereidingen treffen om een eigen afluistersysteem op te zetten. Heeft Europa volgens u een antwoord op Echelon?

‘Nee, er is geen Europees Echelon. Er wordt alleen nationaal afgeluisterd. Er is wel Europees overleg over cryptografie, het versleutelen van berichtenverkeer, en over het samen kunnen aftappen van telefoons. De Engelsen zullen natuurlijk wel een keer kleur moeten bekennen, want nu bespioneren ze hun eigen EU-partners. Ergens in de komende halve eeuw zullen ze moeten beslissen waar ze bij willen horen, bij Europa of bij Amerika. De Europese Commissie kwam er anderhalf jaar geleden achter dat er iets aan de hand was, dat de Amerikanen de zittingen van de Raad van Ministers in Brussel afluisterden. Toen zijn er meteen veiligheidsmaatregelen genomen. Ze zijn cryptografie gaan toepassen op hun onderlinge communicatie, of ze hebben die verbeterd waar het al werd gebruikt.’

Bestaat er nog wel een veilige manier om iemand anders te laten weten hoe het met je gaat?

‘O, jawel. Stuur iemand een handgeschreven fax, met hanenpoten. En met een veilige versleuteling, encryptie dus, kun je het Echelon nog lastig genoeg maken. Dat wil niet zeggen dat je communicatie daarmee honderd procent veilig is, maar je kunt het wel duur en tijdrovend maken om je te laten afluisteren. De race is niet verloren, al kun je niet zeggen hoe het over twintig jaar weer zal zijn. Op dit moment wint de cryptografie het van de spionnen. Laat een bedrijf als Philips Crypto in Eindhoven (in staatshanden – KC, PR) dus vooral doorgaan met het ontwikkelen van crypto. Volgens mij moet dat het antwoord van de Europese Unie zijn: geen “Amerikaanse inkijk” mogelijk maken, maar de beveiliging steeds verder opvoeren volgens een uniforme, Europese sleutel.’ De huidige glasvezelkabel is moeilijker af te tappen dan het ouderwetse koperdraad. Onmogelijk is het niet, zegt Campbell. Je moet dan op de zeebodem gaan inbreken in de versterkerstations die om de zoveel kilometer het lichtsignaal in de kabels versterken. ‘Het is niet voor niets dat de Verenigde Staten twee miljard gulden uitgeven aan een nieuw type onderzeeër, de Jimmy Carter. Er is geen andere reden om zo’n gloednieuw vaartuig te ontwerpen dan het aftappen van de glasvezelkabels. De komende vijftig jaar zal bijna alle communicatie via deze kabels gaan,’ meent Campbell. Dat kost een lieve duit. ‘Kijk, als het om spionage in oorlogstijd gaat, is er geen probleem. Dan snijden een paar agenten die kabels natuurlijk gewoon door en dwingen ze de vijand om zijn berichten gewoon weer ouderwets via radio en satellieten te versturen. En die vang je dan zo op. Maar in vredestijd kun je niet botweg sabotage plegen, dan moet je subtieler te werk gaan.’

Want vrede is oorlog voeren, met andere middelen.

Bron: http://www.clingendael.nl/publication/van-echelon-naar-prism

B en W onderzoeken gefaseerde invoer glasvezelnet in Haarlem

27 maart 2013 – Het college heeft op 26 maart besloten dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheden van het aanleggen van een glasvezelnet in Haarlem. Met deze onderzoeksopdracht tot een marktoriëntatie voeren B en W de motie ‘Stimulering glasvezelnet’ uit die de gemeenteraad heeft aangenomen. Deze moties waren een vervolg op een eerder burgerinitiatief.

Het uitgangspunt voor de eventuele aanleg van een glasvezelnet is dat de investeringslasten beperkt worden gehouden door de aanleg te koppelen aan geplande werkzaamheden in de stad. Er zijn namelijk geen investeringsmiddelen beschikbaar. Het aanleggen van het glasvezelnet moet dus vanuit bestaande budgetten gefinancierd worden.

Het college heeft de Stichting Breedband in Bedrijf nu de opdracht gegeven om een marktoriëntatie te doen en een business case uit te werken. Het gaat daarbij om de haalbaarheid van glasvezel in Haarlem en de selectie van een marktpartij die uiteindelijk in Haarlem het glasvezelnet gaat aanleggen. Dit onderzoek vindt de komende maanden plaats. Als er overeenstemming tussen de gemeente en een marktpartij wordt bereikt, kan daarna de uitrol van het glasvezelnetwerk starten. Het college legt de raad een concreet voorstel met plan van aanpak voor als er een marktpartij gevonden is. De gemeente hoopt medio dit jaar te weten of verglazing van Haarlem plaatsvindt.

Glasvezel biedt veel mogelijkheden voor onder andere bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen. Daarbij draagt het bij aan de economie van de stad, want het geeft voordelen die met het bestaande net niet gerealiseerd kunnen worden. Het is de bedoeling dat een bedrijf aan de slag gaat met glasvezel als in een wijk of buurt ten minste 30% van de bewoners, aangeeft digitale diensten af te gaan nemen.

Het besluit van het college zal nu worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Bron: Gemeente Haarlem

Telfort levert glasvezel in meer dan 400 plaatsen in Nederland

Amsterdam, 25 maart 2013 – Vanaf heden is Telfort glasvezel leverbaar in meer dan 400 plaatsen in Nederland waar glasvezel beschikbaar is. De eerste Telfort-klanten in Budel worden dan ook vandaag aangesloten. Dit is een logisch vervolg van de plannen die mei vorig jaar gepresenteerd zijn waar Telfort de uitrol startte in vraagbundelingsgebieden.

Het netwerk van de toekomst
Glasvezel waar Telfort zich richt op Fiber to the Home (FttH), is het netwerk van de toekomst. Klanten die nu kiezen voor glasvezel weten zeker dat ze klaar zijn voor toekomstige ontwikkelingen zoals 3D-televisie. En glasvezel biedt veel voordeel. Zo gaat het uploaden net zo snel als het downloaden. Daardoor kunnen bestanden niet alleen supersnel worden binnengehaald, maar ook net zo snel worden verstuurd. Ongeacht het aantal gebruikers op het netwerk, want met glasvezel heeft elke klant een eigen verbinding met het internet.

Digitale èn analoge TV
Met het Alles-in-1 glasvezelpakket van Telfort halen klanten vanaf 45 euro per maand alles in huis wat ze nodig hebben: digitale (DVB-c) en analoge tv – handig voor meerdere tv aansluitingen in huis – loepzuiver beeld en geluid, gegarandeerd supersnel internet en bellen met glasheldere kwaliteit. Wat een bijkomend voordeel is van het Telfort Alles-in-1 glasvezelpakket, is dat alle tv’s en radio’s gewoon werken via de bestaande (coax) kabels die klanten meestal al in huis hebben liggen. Uiteraard is interactieve tv beschikbaar als optie.

Bron: Telfort Persbericht

Europees geld voor uitrol glasvezel Nederland

BRUSSEL, 25 oktober 2012 – De Europese Investeringsbank (EIB) investeert 125 miljoen euro in het Nederlandse bedrijf Reggefiber.

Het geld wordt gebruikt voor het uitrollen van glasvezelnetwerken in 50 gemeenten, zo maakte de EIB donderdag bekend.

Zes grote banken zijn bereid eenzelfde bedrag te lenen. Circa 500.000 huishoudens gaan door de uitrol van het netwerk profiteren van supersnel internet. De aanleg van de glasvezelnetwerken in de 50 gemeenten moet in 2015 zijn afgerond.

Bron: Europese Commissie (engels)

KPN mag glasvezeldienstverleners overnemen

AMSTERDAM, 17 oktober 2013 – Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is de concurrentie op de breedbandmarkt niet in het geding als KPN vier glasvezeldienstverleners overneemt. Dat meldt KPN woensdag.

De overname van Concepts ICT, XMS, Edutel en KickXL werd op 9 november 2011 aangekondigd en is nu dus goedgekeurd door de NMa.

Door de overname groeit het marktaandeel van KPN op de breedbandmarkt naar eigen zeggen naar 41 procent. De partijen die overgenomen worden bieden net als KPN televisie, internet en vaste telefonie aan via het glasvezelnetwerk van Reggefiber. Dat is een samenwerkingsverband van KPN en Reggeborgh.

Concurrentie
KPN concurreert volgens de NMa niet alleen met aanbieders van diensten via het glasvezelnetwerk van Reggefiber, maar ook met de kabelmaatschappijen en diverse aanbieders op het kopernetwerk.

Consumenten kunnen bovendien overstappen tussen de verschillende aanbieders ongeacht of deze via glas, koper of de kabel leveren. Alle leveranciers bieden bovendien een goed vergelijkbaar pakket van televisiezenders. Er blijft dus voldoende concurrentie over na de overname.

Ftth
KPN krijgt er na de overname zo’n 120.000 FttH-klanten bij. FttH staat voor Fiber to the Home. De penetratie van FTTH geeft weer hoeveel huishoudens er op glasvezel zijn aangesloten. Na afronding van de overname zal KPN meer dan 300.000 FttH-klanten hebben.

In april uitte de NMa overigens nog zorgen over de geplande overname. KPN zou in meerdere regio’s een te sterke positie krijgen. De bedrijven moesten een vergunning aanvragen voor de overname en die is nu dus goedgekeurd.

Bron: Nu.nl

Glashart Media lanceert binnenkort de kwaliteitszender HBO

4 september 2013 – Klanten die Interactieve Televisie van Glashart Media afnemen kunnen binnenkort genieten van de premium kanalen van Home Box Office (HBO). Vanaf 25 september 2012 biedt Glashart Media het HBO Pakket aan. Het HBO Pakket bestaat uit drie 24-uurs-, reclamevrije HD-kanalen: HBO, HBO 2 en HBO 3. Ook de streamingdienst HBO GO is zonder extra kosten beschikbaar voor klanten die voor het HBO Pakket kiezen.

Daarnaast biedt Glashart Media ook de video-on-demand dienst HBO On Demand.

HBO-programma’s bekijken op je computer, tablet en smartphone
Nieuwe programma’s – maar ook HBO-klassiekers zoals Six Feet Under en The Sopranos – zijn beschikbaar via HBO GO. Deze online streamingdienst maakt het mogelijk om een grote selectie programma’s op je computer, laptop, iPad, iPhone, iPod touch en nieuwere Android-apparaten te bekijken. Daarnaast biedt Glashart Media ook HBO On Demand waarmee men programma’s thuis op televisie kan bekijken wanneer en zo vaak als men dat wil waarbij men onbeperkt kan pauzeren, terugspoelen en vooruitspoelen.

Programma’s vaak in Nederland binnen 1 dag na de Amerikaanse HBO première
Originele HBO-programma’s – zoals Boardwalk Empire en Treme – zijn vaak binnen 1 dag na de Amerikaanse première in Nederland te zien. Andere originele producten van HBO zijn miniseries zoals Band of Brothers en Generation Kill – films waaronder Hemingway & Gellhorn – documentaires en concertregistraties. Klanten hebben bovendien toegang tot een breed aanbod aan op tv eerstvertoonde, in het Nederlands ondertitelde, films met de grootste titels zoals Nova Zembla, Arthur, The Adventures of Tintin en Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2.

Glashart Media levert radio- en televisie diensten via de volgende serviceproviders:
Concepts-ICT, Edutel, Fieber, Fype, Helden van NU, KickXL, Lijbrandt, Lijbrandt Telecom, ON, OnsBrabantNet, OnsNetNuenen, Scarlet, Solcon, Tweak en XMS.

Over Glashart Media
Glashart Media is de grootste radio- en televisieaanbieder op glasvezelnetwerken in Nederland. Naast analoge radio- en televisie biedt Glashart Media met name innovatieve interactieve radio- en televisiediensten met de hoogste beeldkwaliteit. Glashart Media is een dochteronderneming van KPN Telecom.

Bron: Glashart persbericht

Binnen 3 jaar glasvezel in heel Eindhoven

EINDHOVEN, 29 maart 2012 – Binnen nu en 3 jaar zijn alle 102.000 woningen in Eindhoven aangesloten op de glasvezelkabel. Dat heeft de gemeente Eindhoven afgesproken met glasvezelaanlegger Reggefiber, Aquestora, Ons Net Eindhoven en de Eindhovense woningcorporaties.

Op dit moment is een kwart van de Eindhovense woningen op glasvezel aangesloten: Tongelre, Woensel-Oost, de Schrijversbuurt, Meerhoven en alle studentenpanden van Vestide.

Met de aanleg is een investering van ongeveer 100 miljoen euro gemoeid, die door Reggefiber wordt gedaan. Het bedrijf koopt op termijn ook de 4 Eindhovense woningcorporaties uit. Die hebben eerder elk gemiddeld 5 miljoen euro in de aanleg geïnvesteerd. Dat geld vloeit volgens directeur Marc Eggermont van Woonbedrijf terug naar de corporaties.

Bron: Ed.nl

Steeds drukker op glasvezelkabel

EINDHOVEN, 28 maart 2012 – Steeds meer providers bieden hun diensten aan op de glasvezelkabel. Voorheen hadden klanten in de regio te maken met één partij zoals OnsBrabantNet of OnsNet Eindhoven.

Nu zijn bijvoorbeeld ook KPN, Vodafone, Lijbrandt en XS4all actief. Ook gemeenten gaan zich steeds meer bemoeien met de aanleg van glasvezel. De Kempengemeenten hebben na bijna een jaar moeizaam onderhandelen in Bergeijk een intentieverklaring getekend met Reggefiber.

Dat bedrijf heeft nagenoeg al het glasvezel aangelegd dat in de regio tot in de huiskamer ligt. Reggefiber wilde aanvankelijk snel in Bergeijk aan de slag maar vond daarbij alleen de kernen interessant. Bergeijk en de Kempengemeenten waren het daarmee niet eens. Zij willen dan ook dat woningen in het buitengebied worden aangesloten op het breedbandnetwerk dat snel internet mogelijk maakt en waarop ook televisie-, radio-, en thuiszorgdiensten kunnen worden doorgegeven.

Bron: http://www.ed.nl/extra/dossiers/diverse/steeds-drukker-op-glasvezelkabel-1.1628813

Nieuwe wijken Waalsprong krijgen glasvezel

25 oktober 2011 – Glasvezel verdringt de kabel. Iedereen herinnert zich nog de overstap van antenne naar de kabel en nu wordt dat alweer ouderwets. Vanwege de haast onbeperkte capaciteit en ongeëvenaarde snelheid wint glasvezel stukje bij beetje terrein in Nederland. Over een paar jaar is het niet meer weg te denken; het is een welkome vernieuwing omdat het dataverbruik van internet en TV jaarlijks aanzienlijk groeit.

Een wijk met een glasvezelnetwerk is klaar voor de toekomst.

Laauwik en Lentseveld aangesloten op glasvezel
De nieuwe wijken in Lent krijgen als eerste wijken in de Waalsprong een glasvezelnetwerk. Alle woningen die op dit moment in aanbouw zijn, krijgen standaard een glasvezelaansluiting. Er wordt een glasvezelmodem in de meterkast geplaatst en de nieuwe bewoners hoeven alleen maar een abonnement te nemen bij een provider die zijn diensten (internet, tv, telefoon) via het glasvezelnetwerk aanbiedt. De grote providers in Nederland doen dat al en vele zijn bezig deze optie in hun aanbod op te nemen. Op de site www.eindelijkglasvezel.nl kunt u checken welke providers actief zijn op glasvezel in uw postcodegebied.

Na Laauwik volgen alle nieuwbouwprojecten in de Waalsprong en ook enkele reeds bestaande buurten, zoals Visveld. Bewoners van Visveld krijgen momenteel de kans om hun woning vrijblijvend en kosteloos te laten aansluiten op het glasvezelnetwerk. Marktleider Reggefiber legt het netwerk aan.

De voordelen van glasvezel
• Ongekend snel internet (informatie reist met de snelheid van het licht).
• Superieur tv kijken (glashelder beeld, glaszuiver geluid).
• Buitengewoon stabiel (glasvezel stoort niet, ruist niet, altijd constante kwaliteit).
• Nooit meer de kabel delen (uw internet is altijd even snel, hoeveel computers en tv’s er ook in
gebruik zijn).
• Voorbereid op de toekomst: HD, 3D, wat u ook gaat kijken, u bent er klaar voor.
• Verantwoorde keuze (glasvezel is energiezuinig en duurzaam).

Bron: Waalsprong

SyFy en 13th Street beschikbaar via Programma Gemist app van Glashart Media

Rijssen, 6 september 2011 – Glashart Media heeft opnieuw Programma Gemist applicaties toegevoegd voor digitale abonnees. Het gaat om series van 13th Street en SyFy Channel. De programma’s van 13th Street zijn gratis te bekijken voor alle interactieve TV abonnees, die van SyFy alleen door abonnees met een Pluspakket.

13th Street is “the crime & thriller channel” met misdaadseries, thrillers en actiefilms. Wie houdt van mysterie, spanning en horror is op 13th Street aan het juiste adres. Het Programma Gemist aanbod bestaat uit bekende series zoals; Dexter, Flashpoint en Rookie Blue. 13th Street Gemist is gekoppeld aan de zender 13th Street en is beschikbaar voor klanten met een abonnement op interactieveTV Basispakket.

SyFy brengt, zoals de naam al doet vermoeden, alles wat met science-fiction heeft te maken, maar heeft ook programma’s met speciale aandacht voor fantasy, het paranormale en horror. Het “gemist” aanbod bestaat uit series zoals; Haven, Pimeval en Being Human. SyFy Gemist is gekoppeld aan de zender SyFy en is beschikbaar voor klanten met een ITV Pluspakket.
SyFy en 13th Street zijn de zenders die NBC Universal in Nederland (en Vlaanderen) aanbiedt als digitale themakanalen. Vanaf 4 september is 13th Street Gemist en SyFy Gemist via Glashart Media beschikbaar via kanaal 185 en 186.

De radio- en televisie diensten van Glashart Media zijn beschikbaar via de volgende serviceproviders; XMS, Lijbrandt, Edutel, OnsBrabantNet, OnsNetNuenen, OnsNetEindhoven, KickXL, Solcon, Concepts-ICT, Lijbrandt Telecom, Tweak, Alice en InterNLnet.

Over Glashart Media
Glashart Media is de grootste radio- en televisieaanbieder op glasvezelnetwerken in Nederland. Naast analoge radio- en televisie biedt Glashart Media met name innovatieve interactieve radio- en televisiediensten met de hoogste beeldkwaliteit. Glashart Media is onderdeel van Reggefiber, dat ‘fiber to the home’-netwerken (FttH) bouwt, beheert en exploiteert. Reggefiber heeft de ambitie om zoveel mogelijk woningen in Nederland te voorzien van een aansluiting op haar glasvezelnetwerk.

Bron: Glashart Persbericht

Glasvezelnetwerk groeit minder hard

HOUTEN, 1 juli 2011 – Het aantal huishoudens dat is aangesloten op een glasvezelnetwerk is in 2010 met 32 procent gestegen tot 714.600. Dat maakte onderzoeksbureau Telecompaper vrijdag bekend.

De groei is een stuk lager dan in 2009, toen het aantal aansluitingen met 56 procent groeide. Telecompaper wijt de lagere groei aan de strenge winter. Hierdoor lag de aanleg van glasvezelkabels lange tijd stil.

Inmiddels hebben 205 van de 418 Nederlandse gemeenten initiatieven genomen om een glasvezelnetwerk aan te leggen.

”In een groot aantal van deze gemeenten lopen vraagbundelingsprojecten. Dat betekent dat bewoners van bepaalde wijken mogen intekenen op glasvezelprojecten. Zij beloven dan over te stappen op glasvezelkabel zodra het netwerk er ligt. Zo wordt het voor partijen die de netwerken aanleggen, minder risicovol om in te stappen”, aldus Tim Poulus van Telecompaper.

Versnellen
Op dit moment is er nog steeds een aantal grotere telecomaanbieders, zoals Tele2 en Vodafone, die hun diensten niet via glasvezelkabel aanbieden.

Telecompaper verwacht dat de aanleg van glasvezelkabels de komende jaren weer versnelt, zodat eind 2015 2,5 miljoen huishoudens zijn aangesloten.

Bron: Nu.nl

Campagne voor bevorderen pinnen over breedbandverbindingen

3 december 2010 – De Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB) is een campagne gestart om het nieuwe pinnen via een breedbandverbinding onder de aandacht te brengen. Door extra veiligheidsmaatregelen in de betaalautomaat en bij de computersystemen die de betaaltransacties verwerken, is een gecertificeerde lijn sinds november niet langer verplicht. Tot nu toe waren gecertificeerde datacomlijnen noodzakelijk om de veiligheid van het pinnen te garanderen. Ondernemers die nu nog voor hun pinverkeer inbellen via een gewone telefoonlijn, kunnen voortaan kiezen uit alle aanbieders van breedband (adsl, kabel, glasvezel). De stichting zegt dat voor het nieuwe pinnen (het pinnen via de chip op de betaalpas dat in 2011 landelijk wordt ingevoerd) breedband de aangewezen aansluiting is.

Bron: http://www.telecompaper.com/nieuws/campagne-voor-bevorderen-pinnen-over-breedbandverbindingen–772001

Aanleg FTTH in Leeuwarden levert banen op

1 december 2010 – De aanleg van glasvezel naar de circa 49.000 bestaande en toekomstige woningen in Leeuwarden is goed voor de lokale werkgelegenheid. Halverwege het project zijn er via Werkplein Leeuwarden al 52 mensen aan het werk via de hoofd- en de onderaannemers. Dat schrijft de gemeente Leeuwarden in een persbericht. De meeste medewerkers zijn voor de duur van het project aangenomen, maar een aantal houdt ook perspectief op werk na afloop van het project. Naar verwachting is de aanleg, in opdracht van Reggefiber, in het noorden van Leeuwarden in het voorjaar van 2012 afgerond. De aanleg in het zuiden van Leeuwarden is wordt in de zomer van 2011 afgerond.

Bron: http://www.telecompaper.com/nieuws/aanleg-ftth-in-leeuwarden-levert-banen-op–771470

Vodafone stapt met Eurofiber in glasvezel

1 september 2010 – Telecombedrijf Vodafone gaat een tienjarige samenwerking aan met glasvezelleverancier Eurofiber. Daarmee wil de onderneming op termijn de op een na grootste aanbieder van zakelijke diensten over glasvezel worden. Dat vertelt woordvoerder Joost Galema van Vodafone. De telecomreus ziet met lede ogen aan dat concurrent KPN met Reggefiber een groot marktaandeel heeft.

Vodafone biedt al diensten via glasvezel en gebruikt daarvoor diverse glasvezelaanbieders. De samenwerking met Eurofiber is daarom ook niet exclusief, licht Galema toe. ‘Wel gaan we gezamenlijk glasvezel uitrollen voor bedrijven en bedrijventerreinen. We richten ons dus primair op zakelijke klanten’, licht Galema toe. ‘Het is fijn dat we het laatste stuk glasvezel (van wijkcentrale tot aan het bedrijfspand, red.) kunnen leggen met Eurofiber.

Behoefte aan glasvezel
Bedrijven hebben steeds meer behoefte aan grote bandbreedte voor internettoegang, telefonie en datadiensten. Daardoor neemt ook de behoefte aan glasvezel toe, beredeneert de woordvoerder. Een voorbeeld van een sector die is gebaat bij een glasvezelaansluiting, is volgens Galema de detailhandel. Winkels die zijn verspreid over het land, kunnen gemakkelijk nieuwe locaties toevoegen op het netwerk waarover betalingsdiensten verlopen. Ook door het toenemende gebruik van cloud computing stijgt de vraag naar breedbandverbindingen via glasvezel.

Vodafone biedt al zakelijke vaste telefoniediensten over glasvezel. Het gaat daarbij niet alleen om gespreksverkeer, maar bijvoorbeeld ook om ip-vpn en pin-betalingen.

Bron: Channelweb

Aantal glasvezelaansluitingen verdubbeld

AMSTERDAM, 10 augustus 2010 – Over twintig jaar heeft heel Nederland glasvezel in de meterkast en in 2012 zullen er 1,2 miljoen glasvezelaansluitingen zijn. In het afgelopen jaar verdubbelde het aantal aansluitingen al, maar de uitvoering van toekomstige plannen is vertraagd.

Deze conclusies trekt Stratix Consulting in de jaarlijkse inventarisatie en analyse van de uitrol van glasvezel in Nederland.

Op 1 april 2009 beschikten 218.000 huishoudens in Nederland over glasvezel. Precies een jaar later waren dat er 451.000. Een stijging van 108 procent.

Deze cijfers geven zoals gezegd alleen aan wie er beschikking heeft over glasvezel. Het daadwerkelijke aantal abonnees blijft nog achter. In 2009 waren dat er 139.000 en in 2010 217.000. Een toename op jaarbasis van 56 procent.

Grote verschillen
“De resultaten tonen aan dat er grote verschillen tussen de provincies bestaan”, schrijft Stratix. “In het bijzonder is duidelijk dat de uitrol van glasvezelnetten onder volledige vrije marktwerking primair plaatsvindt in de sociaal-economisch sterkste provincies.”

“Investeringen van marktpartijen vinden vooral plaats buiten de grote steden in de Randstad, in gemeenten met een hechte sociale structuur, in groeigemeenten en enkele Vinex-wijken.”

Flevoland
Flevoland voert de lijst van het aantal glasvezelaansluitingen vergeleken met het totaal aantal huishoudens aan. In die provincie heeft bijna de helft glasvezel ‘in de meterkast’.

Stratix registreert ook het aantal huishoudens met glasvezel voor de deur. In Flevoland heeft 50,7 procent glazvezel voor de deur. Brabant is de provincie met de meeste abonnees op glasvezel.

Vertraging
Ondanks de stijging in het aantal glasvezelhuishoudens, constateert het bedrijf een vertraging in de uitvoering van ‘verglazingsplannen’. In het bijzonder in Amsterdam. Stratix geeft aan dat de oorspronkelijk explosieve groei nu meer geleidelijk is.

Op basis van dit huidige groeitempo verwacht het bedrijf dat er eind 2012 zo’n 1,2 miljoen glasvezelaansluitingen zijn en dat de rest van Nederland binnen twintig jaar zal volgen.

Ruim een jaar geleden voorspelde Telecompaper nog dat in 2013 een miljoen huishoudens zouden zijn aangesloten op een glasvezelnetwerk. Volgens die verwachting zouden echter twee miljoen huishoudens beschikking hebben over glasvezel.

Bron: Nu.nl

Glasvezelabonnees kijken illegaal BBC

4 mei 2010 – Glashart Media, het Reggefiber-onderdeel dat analoge en digitale radio en tv levert aan tienduizenden glasvezelabonnees, geeft BBC 1 en 2 door zónder licentie van de Britse omroep. Sinds september 2009 geeft Glashart Media, een dochteronderneming van glasvezelconglomeraat Reggefiber, het radio- en tv-pakket door aan tienduizenden glasvezelklanten bij verschillende isp’s. Dat zijn XMS, Solcon, Concepts ICT, OnsBrabantNet, OnsNetEindhoven en andere lokale OnsNet-providers.

Het tv-pakket is inclusief de kanalen BBC 1 en 2, terwijl Glashart daar geen licentie voor heeft. De BBC staat alleen toe dat deze zenders in Nederland worden uitgezonden door de kabelbedrijven die zijn aangesloten bij NLKabel (voorheen Vecai). Onder meer KPN tracht al jaren voor elkaar te krijgen dat het ook BBC 1 en 2 mag uitzenden via Digitenne of IPTV. Dat is tot op heden zonder succes voor de alternatieve tv-aanbieder.

BBC dwong stop af
Het uitzendverbod voor de BBC-kanalen is eerder al overtreden door Hertzinger. Dat bedrijf gaf vóór september vorig jaar een tv-pakket door, met daarin BBC 1 en 2, aan glasvezelabonnees van hierboven genoemde providers.

De BBC accepteerde die doorgifte niet en sleepte Hertzinger twee jaar geleden voor de rechter. Voor het tot een uitspraak kwam hebben beide partijen een schikking getroffen. De exacte inhoud daarvan is geheim. Hertzinger leek echter aan het korte eind te trekken. Het werd namelijk gedwongen om de doorgifte van BBC 1 en 2 te staken, meldt een woordvoerster van het bedrijf nu aan Webwereld.

Glashart neemt stokje over
Omdat doorgaan voor Hertzinger daarna naar eigen zeggen weinig zin meer had, heeft het daarna de boel verkocht. Reggefibers Glashart heeft de meeste isp-klanten en hun abonnees plus de hardware van Hertzinger overgenomen. Sindsdien geeft Glashart Media het al bestaande tv-pakket door, dus inclusief BBC 1 en 2. Dat gebeurt nog steeds zonder toestemming van de Britse omroep.

“We blijven dat gewoon doorzenden zoals dat eerder door Hertzinger is gedaan”, zegt marketingdirecteur Gaby ter Keurs van Reggefiber tegen Webwereld. Ondertussen wordt er met de Britten onderhandeld. “We zijn volop in gesprek met de BBC.”

Klanten gaan vóór boze BBC
Reggefiber bevestigt dat de Britse omroep op zijn zachtst gezegd not amused is dat Glashart Media de BBC-kanalen blijft uitzenden terwijl het daar geen licentie voor heeft. “Daar zijn ze niet al te blij mee, laat ik het zo zeggen. Maar zij moeten ook begrijpen dat wij onze klanten niet ineens op zwart kunnen zetten. We vinden het op dit moment belangrijker om onze klanten te bedienen.”

Reggefiber wil niet zeggen hoe de onderhandelingen met de Britse omroep lopen, maar het is duidelijk dat een overeenkomst nog ver weg is. Het glasvezelconcern ziet weliswaar “voldoende licht aan het eind van de tunnel”. Het verklaart optimistisch: “Het feit dat we in gesprek zijn, is al productief.”

Glasvezel groeimarkt
Reggefiber gokt erop dat de BBC de groeimarkt van glasvezel niet aan zich voorbij wil laten gaan. “Ze zien ook wel dat deze technologie in opkomst is en staan daar volgens mij open voor”, aldus Ter Keurs hoopvol.

Overigens hebben glasvezelabonnees van KPN geen BBC 1 en 2. KPN is operator op de zogenaamde passieve laag van het netwerk, wat onder meer inhoudt dat het zelf zijn zenderpakket verzorgd. KPN is wel grootaandeelhouder van Reggefiber.

De vertegenwoordiger van de BBC in Nederland was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: bijdrage van Andreas Udo de Haes

Swifterbant en Biddinghuizen blijven verstoken van glasvezel

DRONTEN, 15 januari 2010 – Er zijn onvoldoende aanmeldingen om het glasvezelnetwerk in Biddinghuizen en Swifterbant aan te leggen. Op 31 december eindigde de voorinschrijving voor inwoners uit de beide dorpskernen. De teller bleef steken op nog geen twintig procent aanmeldingen, waar veertig procent noodzakelijk is om het netwerk aan te leggen.

‘Het is een teleurstellend resultaat,’ zegt Solcon-directeur Peter van der Vlies. ‘Op grond van deze aantallen kunnen we niet tot aanleg overgaan. Solcon zal de extra financiering die nodig is om het project alsnog te laten slagen niet alleen op zich kunnen nemen. Zoals het er nu naar uit ziet, is het over.’ Van der Vlies wil nog wel kijken of er alternatieve scenario’s denkbaar zijn, maar acht de kans klein dat het project alsnog vlot getrokken wordt. ‘We zijn in overleg met een aantal partijen die hier mogelijk een rol in kunnen spelen. Als er nog ergens een opening zit zullen we die zeker nog nader onderzoeken,’ aldus Van der Vlies. Het project om de hele gemeente Dronten van glasvezel te voorzien startte al in september 2008. Eind vorig jaar kon in de kern Dronten gestart worden met de aanleg, in de plaatsen Swifterbant en Biddinghuizen bleek er te weinig animo. De beide dorpskernen gingen vorig jaar in de herkansing, maar opnieuw bleek de belangstelling te gering om tot aanleg over te gaan. Wel succesvol liep het project in Ketelhaven, waar ruim tweehonderd woningen medio 2010 van glasvezel worden voorzien. Hier was de belangstelling bijzonder groot: ruim tachtig procent tekende in op het aanbod.

Bron: Flevopost

KPN doet rustig aan met glasvezel

15 december 2009 – KPN denkt dat over tien jaar 30 tot 60 procent van de Nederlandse huishoudens op glasvezel zal zijn aangesloten. Voor 2012 mikt het bedrijf op 10 procent, zo’n 700.000 abonnees.

Met die vanochtend ontvouwde plannen toont het telecombedrijf zich niet erg ambitieus. In sommige landen is het glasnet nu al in ongeveer de helft van de woningen aanwezig of wordt daar naarstig aan gewerkt. De aanpak van KPN betekent dat Nederland de komende jaren snel terrein gaat verliezen als koploper bij snelle internetverbindingen.

Baptiest Coopmans, lid van de raad van bestuur van KPN, liet vanochtend nog wel een mogelijkheid open om de aanleg van een nationaal glasvezelnet te versnellen. Daarvoor zouden zich dan wel partners bij KPN moeten melden, zoals woningbouwverenigingen, gemeenten, provincies of lokale banken.

Een remmende factor blijkt de financiering te zijn. KPN wil hoe dan ook de uitgaven aan het nieuwe net bescheiden houden, zo maakte Coopmans duidelijk. Anders vreest het telecomconcern opstandige aandeelhouders die het bedrijf in moeilijkheden zouden kunnen brengen, zo viel uit zijn woorden op te maken.

Op zich heeft KPN na een moeizame start positieve ervaringen met glasvezelnetten. In vijf proefsteden blijkt dat klanten die zijn aangesloten, binnen een jaar ook daadwerkelijk abonnee willen worden van de diensten op het net. Veel hogere internetsnelheden en een betere kwaliteit van tv-beelden zijn de belangrijkste argumenten daarvoor.

Als klanten overstappen, nemen ze meestal meteen drie diensten af: internet, telefonie en tv. Vooral dat laatste is een groeikans voor KPN omdat het bedrijf op zijn oude koperen kabels niet goed kan concurreren met het tv-aanbod van kabelbedrijven als Ziggo en UPC. Een glasvezelabonnee levert door die drie diensten per jaar gemiddeld al gauw 100 euro meer omzet op aan KPN dan een abonnee op het kopernet, omzet die het afsnoept van de kabelbedrijven.

KPN gaat ondertussen nog 50 miljoen euro investeren in het oude kopernet, om ook daar al iets sneller internet en vooral meer (hd)tv-kanalen mogelijk te maken. Halverwege volgend jaar moet 80 procent van Nederland daar al gebruik van kunnen maken. Dit zogeheten VDSL is met een downloadsnelheid van maximaal 50 megabit per seconde echter veel trager dan de 100 megabit die Ziggo en UPC nu al bieden.

Inmiddels hebben in Nederland 460.000 huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Hoeveel daarvan al abonnee van een of meer diensten zijn is niet duidelijk. De afgelopen twee jaar blijkt de aanleg van kabels (door partner Reggefiber) al wel goed te zijn gegaan. Maar het daadwerkelijk aansluiten van de apparatuur in de huizen op het glasnet was een probleem. Dat lijkt nu ondercontrole, waardoor KPN de komende tijd vooral gaat inzetten op het werven van abonnees onder huishoudens die al glasvezel in hun meterkast hebben.

Tot eind 2012 wil het bedrijf samen met Reggefiber nog 600 tot 800 duizend woningen aansluiten op het glasnet. Dat zouden dan in totaal 1,1 tot 1,3 miljoen aangesloten woningen zijn, zo’n 15 tot 20 procent van alle huishoudens in Nederland. Ter vergelijking: in Japan en Zuid-Korea is nu al meer dan de helft van het land aangesloten op glasvezel, en Australie – veel dunner bevolkt dan Nederland en dus kostbaarder om te ‘verglazen’ – gaat de komende jaren een nationaal glasnet aanleggen. En in Hong-Kong laten ze ook al zien dat voor de abonnee glasvezel heel goedkoop kan zijn.

Bron: Trouw Opinie

‘Singapore steekt Zuid-Korea voorbij met glasvezel’

28 augustus 2009 – Acht van de tien landen met de hoogste aantallen breedband over glasvezel liggen in Azië en Oost-Europa, stelt een studie van Strategy Analytics. Op de eerste plaats komt Zuid-Korea, met 51 procent, gevolgd door Japan, Hong Kong, Taiwan en Litouwen. Singapore neemt op 1 januari 2013 de koppositie over door de verplichting aan het iN2015 1 Gbps FttH project om een dekking van 100 procent te halen. Australië springt van de 21ste naar de 8ste plek met het nationale breedbandnetwerk van 31 miljard US dollar. Het FttP netwerk beoogt in acht jaar tijd 100 Mbps aan te bieden aan 90 procent van de huishoudens, scholen en bedrijven. Volgens Strategy Analytics-analist Ben Piper ligt de toekomst van breedband bij glasvezel en nadert xDSL het eind van zijn levenscyclus.

Bron: http://www.telecompaper.com/nieuws/singapore-steekt-zuidkorea-voorbij-met-glasvezel–688275

Nederland vierde qua snelheid op internet

WASHINGTON, 26 augustus 2009 – Nederland staat wereldwijd op de vierde plaats wat de snelheid van internetverbindingen betreft. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, waarvan de resultaten dinsdag zijn bekendgemaakt.

In Nederland ligt de gemiddelde downloadsnelheid op 11 megabits per seconde (mbps). Zuid-Korea doet het het snelst met 20.4 mbps, gevolgd door Japan (15.8) en Zweden (12.8).

De Verenigde Staten komen met 5.1 mbps niet verder dan de 28ste plek. Daarmee is de snelheid bij de Amerikanen nauwelijks verbeterd in vergelijking met vorig jaar, toen 4.2 mbps werd gemeten.

Japanners kunnen een high-definition video in twaalf minuten uploaden, tegen een ”slopend” gemiddelde van 2,5 uur in de Verenigde Staten, aldus de onderzoekers.

Bron: http://www.nu.nl/internet/2068596/nederland-vierde-qua-snelheid-op-internet.html

Aanleg glasvezel moet veiliger

HAAKSBERGEN, 24 augustus 2009 – Reggefiber intensiveert de controle bij de aanleg van glasvezelkabel. Er is voortaan altijd iemand aanwezig die weet waar de hoofdgaskraan zit. En energienetbeheerder Enexis onderzoekt of sneller na de aanleg naar gas moet worden gesnuffeld.

Dat zijn de uitkomsten van een onderhoud tussen Reggefiber, de uitvoerder, Enexis, Haaksbergen, de brandweer en de politie Twente. Aanleiding daarvoor was een gaslek dat vrijdag in Haaksbergen was ontstaan bij de aanleg van glasvezelkabel.

Bron: http://www.tubantia.nl/regio/aanleg-glasvezel-moet-veiliger-1.2706359

Limburg wil ieder huishouden voorzien van 1Gbps

17 augustus 2009 – De provincie Limburg wil voorop lopen op breedbandgebied. Bedrijven en particulieren zouden daarom op korte termijn de beschikking moeten hebben over minimaal 100Mbps. Binnen vijf jaar moet de 1Gbps-grens worden doorbroken.

De provincie was al in gesprek met glasvezelboer Reggefiber over de mogelijkheden om heel Limburg te verglazen, maar zit nu ook om de tafel met kabelaar Ziggo. “Het gaat erom dat Limburg voorop wil lopen met breedband, en of dat via glasvezel gaat of via de kabel maakt niet uit”, aldus gedeputeerde Jos Hessels (CDA) tegen Tweakers.net.

Volgens Hessels zal de behoefte aan breedband een hoge vlucht nemen. Hij wil ervoor zorgen dat ‘zijn provincie’ daarbij een toonaangevende rol speelt, onder meer door de mogelijkheden te onderzoeken om alle huishoudens te voorzien van snel internet.

Volgens schattingen zouden de totale kosten voor dit megaplan al snel een half miljard euro bedragen. “De provincie zou daarvan zo’n 80 tot 100 miljoen voor haar rekening nemen”, verwacht de gedeputeerde. De rest van de kosten zou door andere partijen moeten worden opgehoest. De benodigde financiering door de provincie zou moeten komen uit de geschatte 1,5 miljard euro die Limburg ophaalt met de verkoop van Essent.

“Het is dus niet zo dat we als provincie niet meer bereid zijn te investeren in dit plan, zoals Het Financieele Dagblad maandag suggereerde”, stelt Hessels. “We waren al in gesprek met Reggefiber en praten nu ook met Ziggo. Wat wel eens wordt vergeten is dat 90 procent van het netwerk van Ziggo is verglaasd. Voor Ziggo is het dus een relatief lage investering om de bitrate omhoog te schroeven.”

Volgens de gedeputeerde is uit de eerste gesprekken met Ziggo niet gebleken dat de kabelaar niet in staat zou zijn om de 1Gbps te halen. “Ze maken nu al reclame dat ze volgend jaar de 100Mbps gaan aanbieden”, licht Hessels toe, die aanneemt dat partijen als Ziggo vanwege technische ontwikkelingen de snelheid de komende jaren nog verder kunnen verhogen.

Hessels wil Provinciale Staten nog dit jaar een voorstel sturen om de plannen te gaan uitvoeren. “In november zullen we waarschijnlijk een toelichting op onze plannen aan Provinciale Staten presenteren om de Statenleden bekender met de materie te maken. Daarna zal het plan zelf worden aangeboden, en daarna kan het snel geregeld zijn. Provinciale Staten kan bij wijze van spreken januari 2010 al groen licht voor ons plan geven. De bal ligt daarna weer bij ons voor de realisatie.”

Bron: http://tweakers.net/nieuws/61878/limburg-wil-ieder-huishouden-voorzien-van-1gbps.html

Kabelexpert R&M voorziet enorme investeringen in glasvezel

30 juni 2009 – Reichle & De-Massari AG (R&M), de Zwitserse producent van netwerkbekabeling, stelt dat dit jaar in Europa een sterke glasvezelgolf is gestart. De investeringen van netwerkoperators, nutsbedrijven en lokale overheden op dat gebied vertonen de afgelopen maanden een sterk opgaande lijn.Het toenemend belang van internet en daarmee verwante nieuwe online- en multimediadiensten vragen om steeds meer snelheid en betere datatransmissietechnologie. Alleen glasvezel kan vanuit een wijkvoorziening snelheden groter dan 50 Mb/s leveren. De meeste netwerkbeheerders streven ernaar deze snelheid tot binnen in kantoren en woonhuizen te leveren: Fiber-to-the-Home (FTTH). Het marktonderzoeksbureau Heavy Reading heeft vastgesteld dat het aantal Europese huishoudens met FTTH zal vervijfvoudigen van 4 miljoen nu tot meer dan 20 miljoen in 2013.

Twee miljoen nieuwe banen
In 2008 voerde het Duitse WIK-Consult in opdracht van de Europese Commissie een onderzoek uit dat aantoont dat uitbreiding van breedbandnetwerken kan leiden tot twee miljoen nieuwe banen in 2015. Het gebruik van breedbandtoepassingen moet vooral in landelijke omgevingen worden gestimuleerd, om ook daar duurzame groei te waarborgen. Roland Kohler, hoofd van de R&M Business Unit Public Networks, acht breedbandnetwerken onmisbaar voor duurzame economische ontwikkelingen: ‘Een krachtig glasvezelnetwerk is onmisbaar voor iedere bedrijfslocatie. R&M is ervan overtuigd dat na de DSL-boom glasvezelnetwerken in woon- en bedrijfsomgevingen een nieuwe massamarkt wordt.’

Bron: http://www.vraagenaanbod.nl/nieuws/id4624-Kabelexpert_RM_voorziet_enorme_investeringen_in_glasvezel.html

Glasvezel verovert Friesland

11 juni 2009 – Ondernemers die willen besparen op telefonie- en automatiseringskosten opgelet: het supersnelle glasvezelnetwerk verovert in snel tempo Friesland. Steeds meer bedrijven nemen afscheid van ADSL en conventionele telefonielijnen en stappen over op ‘glasvezel’ voor communicatie en automatisering. Met een vrijwel onbeperkte capaciteit en hoge betrouwbaarheid leent glasvezelbreedband zich namelijk voor zakelijke toepassingen die met de huidige verbinding niet of nauwelijks mogelijk zijn. Dat daarbij vaak ook nog een kostenbesparing kan worden gerealiseerd, is mooi meegenomen.

De motor achter de snelle groei van het aantal glasvezelaansluitingen in onze provincie is de Fryslân Ring. Opgericht in 2006 als coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk en met een duidelijke missie: ondernemers adviseren over de mogelijkheden en voordelen van deze digitale supersnelweg en het onderhandelen met glasvezelleveranciers over gunstige tarieven middels bundeling van vraag. Provincie Fryslân verschafte het startkapitaal voor een eerste vraagbundeling op provinciale schaal. Aansluitend ligt de uitdaging van de coöperatie nu in plaatselijke projecten, waarin nauw wordt samengewerkt met gemeente en de lokale ondernemers.

Ervaring delen
Volgens directeur Pepijn Lavrijssen is juist die lokale benadering de succesfactor achter de toename van het aantal aansluitingen: “Friese ondernemers houden van een pragmatische aanpak. Als je met een helder verhaal bij ze komt, hoeven ze niet lang na te denken over zaken die goed zijn voor hun business. En als het daarbij bovendien mogelijk is om samen met de Fryslân Ring nog een stuk collectiviteitsvoordeel te realiseren, dan wordt het sociale netwerk aangesproken om het benodigde aantal deelnemers mee te krijgen. Dat past natuurlijk prachtig bij ons coöperatieve karakter: voor en door de ondernemers. Die betrokkenheid blijkt ook uit het feit dat onze leden graag hun ervaring delen met andere zakenmensen. Op onze website www.fryslanring.nl staan tal van voorbeelden hoe leden van de Fryslân Ring de voordelen van glasvezel in hun bedrijf toepassen.”

Onafhankelijk advies
De rol van de Fryslân Ring beperkt zich niet tot het louter bieden van inkoopvoordeel bij glasvezelverbindingen. “Het wordt voor bedrijven pas interessant als ze optimaal gebruik maken van de mogelijkheden van hun nieuwe glasvezelaansluiting” vertelt Lavrijssen. “Voor veel ondernemingen is de hoge betrouwbaarheid en constante snelheid al voldoende reden om de overstap te maken. Maar we bieden hen ook graag de mogelijkheid om kosten te besparen op diensten die ze nu ook al afnemen, zoals telefonie of de dagelijkse back-up van data. Met glasvezel kan het sneller, slimmer en goedkoper. Ook daarover geven we onafhankelijk advies en bemiddelen we met leveranciers die diensten via het glasvezelnetwerk aanbieden.”

Camerabewaking
Tevens is de Fryslân Ring actief betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe diensten. In Heerenveen heeft de coöperatie samen met gemeente en ondernemers een plan van aanpak gemaakt voor het beveiligen van bedrijventerreinen met intelligente camera’s. Die sturen hoogwaardige beelden naar de meldkamer, waar slimme software verdachte situaties vroegtijdig opmerkt en aan de camerasurveillant doorgeeft. De enorme hoeveelheid informatie die deze camera’s naar de meldkamer sturen vereist een snelheid en betrouwbaarheid die alleen glasvezel biedt. Na de zomer wordt het eerste bedrijventerrein van camera’s voorzien. Lavrijssen: “Met dit project hebben we een schat aan ervaring opgedaan. Er komt namelijk heel wat bij kijken, van privacy bescherming tot techniek en selectie van leveranciers en materiaal. Met deze ervaring kunnen we ondernemers in andere gemeenten een kant-en-klare oplossing aanbieden voor het beveiligen van hun bedrijventerrein over glasvezel.”

Bron: Glasvezelring Friesland

Glasvezelaansluitingen in 2008 bijna verdubbeld

5 juni 2009 – Het aantal huishoudens dat toegang heeft tot een glasvezelverbinding is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Het eerste kwartaal van 2008 konden nog 188.000 huishoudens kiezen voor een glasvezelverbinding, inmiddels zijn dat er 349.000. Dat blijkt uit cijfers van Stratix Consulting. Bijna 40 procent van de glasvezelverbindingen wordt ook daadwerkelijk gebruikt. Het aantal actieve abonnees groeide het afgelopen jaar van 84.000 naar 139.000.

Bij de bijna 350.000 huishoudens komt de glasvezel tot aan de voordeur. ‘Dat zijn huishoudens die het glasvezel binnen bereik hebben. Zij zijn klaar om aangesloten te worden, maar kunnen nog geen diensten afnemen’, legt René Wevers van Stratix uit. Bij 216.000 huishoudens komt de glasvezel in de meterkast binnen. Dat is een toename van 52 procent vergeleken met een jaar eerder.

Het aantal huishoudens dat op glasvezel kan worden aangesloten, verschilt erg per provincie. In Zeeland en Drenthe is er nog geen glasvezel tot aan de deur. Noord-Brabant heeft het meeste aantal huishoudens dat kan worden aangesloten op glasvezel: iets meer dan 73.000. Het merendeel van die aansluitingen zijn respectievelijk in de gemeenten Geldrop-Mierlo, Eindhoven en Valkenswaard. In deze gemeenten wordt meer dan de helft van deze aansluitingen ook daadwerkelijk gebruikt.
Meer dan een miljoen

Onderzoeksbureau Telecompaper stelt in een recent onderzoek dat er in 2013 meer dan een miljoen mensen gebruik maken van Fibre-to-the-Home. Eind 2009 zal het aantal gebruikers meer dan een half miljoen bedragen.

Begin juni 2009 werd bekend dat provincie Limburg zijn achterstand in het glasvezelnetwerk wil aanpakken door een investering van honderd miljoen euro. Dat geld wil de provincie steken in een nieuw op te zetten Limburgs glasvezelbedrijf, in ruil voor een minderheidsaandeel.

Bron: http://www.computable.nl/artikel/nieuws/netwerken/2965069/1276932/glasvezelaansluitingen-in-2008-bijna-verdubbeld.html

KPN vergroot greep op glasvezel

5 februari 2009 – KPN neemt via de Reggefiber joint venture deel aan de aanleg van een glasvezelnetwerk in Amsterdam.

De joint venture neemt een meerderheidsbelang in Glasvezelnet Amsterdam (GNA), een bestaand samenwerkingsverband met Gemeente Amsterdam en een aantal bouwfirma’s. Concreet wil dat zeggen dat KPN zijn aanwezigheid op de glasvezelmarkt sterk vergroot én er mee kan beslissen hoe een verdere uitrol van supersnelle dataverbindingen moet gebeuren.

In de komende jaren gaat GNA zorgen voor de verdere, stapsgewijze aanleg van glasvezel op basis van Fiber-to-the-Home (FTTH). In eerste instantie gaat het om de aansluiting van ongeveer 100.000 huizen in de komende jaren. KPN zal over dit netwerk diensten gaan aanbieden.

Op dit moment is KPN bezig met pilots voor het leveren van diensten over glasvezelnetwerken in tien steden, waarvan vijf met Fiber-to-the-Home. In de tweede helft van 2009 zullen de uitkomsten van de pilots worden gebruikt voor het bepalen van de snelheid en richting van de verdere glasvezeluitrol. Ook in Amsterdam zal na het opleveren van de eerste 100.000 aansluitingen worden bepaald “of en hoe een verdere uitrol in de Nederlandse hoofdstad opportuun is”, klinkt het in de persmededeling.

Daarmee klinkt KPN toch heel wat voorzichtiger als wat de toenmalige projectleider Herman Wagter ons in augustus 2008 nog toevertrouwde: “Nog vijf jaar en heel Amsterdam heeft glasvezel.”

Bron: Knack.be

Gemeente Lansingerland tekent voor glasvezelnetwerk tot aan de voordeur

13 december 2008 – In 2009 wordt gestart met de aanleg van een nieuw glasvezelnetwerk naar woningen in de kern van Berkel en Rodenrijs.

Burgemeester Ewald van Vliet van de gemeente Lansingerland, KPN en Reggefiber ondertekenen hiertoe vandaag een overeenkomst. Reggefiber neemt onder de naam Glashart de aanleg van het glasvezelnetwerk voor haar rekening, KPN verzorgt de nieuwe innovatieve diensten gebaseerd op dit glasvezelnetwerk.

De gemeente Lansingerland is een van de eerste gemeenten in Nederland die de beschikking krijgt over een ultramodern glasvezelnetwerk tot aan de voordeur. De inwoners worden aangesloten op het nieuwe netwerk. Dit betekent dat er zichtbare graafwerkzaamheden worden verricht. Burgemeester Ewald van Vliet vertelt tijdens de ondertekening verheugd: “Dit ongemak weegt niet op tegen de enorme voordelen. De meeste huizen in Berkel en Rodenrijs hebben in de loop van volgend jaar toegang tot de vele mogelijkheden van glasvezel.” Het nieuwe net vormt een belangrijke impuls voor de economische en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen van de gemeente.

Glashart voorziet alle woningen kosteloos en zonder verplichting van een glasvezelaansluiting. Om dit te realiseren, worden bewoners gevraagd toestemming te verlenen. Uiteraard kunnen bewoners ook direct kiezen voor een van de 3 pakketten van KPN die op het netwerk beschikbaar zijn.

Als het succesvol is in Berkel en Rodenrijs, zullen ook de kernen Bleiswijk en Bergschenhoek op het glasvezelnetwerk worden aangesloten. KPN en Reggefiber zoeken nog naar oplossingen om ook de bewoners en bedrijven in de buitengebieden aan te sluiten op het glasvezelnetwerk in de gemeente.

Bron: Gemeente Lansingerland

Burgemeesters komen bijeen voor bevordering glasvezel

4 december 2008 – Burgemeesters en wethouders van de gemeenten in de economische kernzones (A7 en Westergo) en het platteland komen op donderdag 4 december 2008 bijeen om gezamenlijk een start te maken met een versnelling van de groei van het glasvezelnetwerk in Fryslân. Hiermee kan de economische ontwikkeling van zowel het stedelijk als landelijk gebied in de provincie worden gestimuleerd.

Naast de gemeentelijke bestuurders nemen tevens de Kamer van Koophandel, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, directies van de Friese Rabobanken en het bestuur van de provinciale glasvezelcoöperatie Fryslân Ring deel aan de provinciebrede discussie. De bijeenkomst is een initiatief van de Fryslân Ring en Rabobank Heerenveen. In deze gemeente is glasvezelbreedband een actief onderwerp op de agenda en wordt volgend jaar begonnen met de beveiliging van bedrijventerreinen middels inzet van op het glasvezelnetwerk aangesloten intelligente camera’s.

Bron: http://www.fryslanring.nl/archive_news/75/Burgemeesters_bijeen_voor_bevordering_glasvezel

Laatste nieuwsitems