Main menu

Glasvezel verovert Friesland

11 juni 2009 – Ondernemers die willen besparen op telefonie- en automatiseringskosten opgelet: het supersnelle glasvezelnetwerk verovert in snel tempo Friesland. Steeds meer bedrijven nemen afscheid van ADSL en conventionele telefonielijnen en stappen over op ‘glasvezel’ voor communicatie en automatisering. Met een vrijwel onbeperkte capaciteit en hoge betrouwbaarheid leent glasvezelbreedband zich namelijk voor zakelijke toepassingen die met de huidige verbinding niet of nauwelijks mogelijk zijn. Dat daarbij vaak ook nog een kostenbesparing kan worden gerealiseerd, is mooi meegenomen.

De motor achter de snelle groei van het aantal glasvezelaansluitingen in onze provincie is de Fryslân Ring. Opgericht in 2006 als coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk en met een duidelijke missie: ondernemers adviseren over de mogelijkheden en voordelen van deze digitale supersnelweg en het onderhandelen met glasvezelleveranciers over gunstige tarieven middels bundeling van vraag. Provincie Fryslân verschafte het startkapitaal voor een eerste vraagbundeling op provinciale schaal. Aansluitend ligt de uitdaging van de coöperatie nu in plaatselijke projecten, waarin nauw wordt samengewerkt met gemeente en de lokale ondernemers.

Ervaring delen
Volgens directeur Pepijn Lavrijssen is juist die lokale benadering de succesfactor achter de toename van het aantal aansluitingen: “Friese ondernemers houden van een pragmatische aanpak. Als je met een helder verhaal bij ze komt, hoeven ze niet lang na te denken over zaken die goed zijn voor hun business. En als het daarbij bovendien mogelijk is om samen met de Fryslân Ring nog een stuk collectiviteitsvoordeel te realiseren, dan wordt het sociale netwerk aangesproken om het benodigde aantal deelnemers mee te krijgen. Dat past natuurlijk prachtig bij ons coöperatieve karakter: voor en door de ondernemers. Die betrokkenheid blijkt ook uit het feit dat onze leden graag hun ervaring delen met andere zakenmensen. Op onze website www.fryslanring.nl staan tal van voorbeelden hoe leden van de Fryslân Ring de voordelen van glasvezel in hun bedrijf toepassen.”

Onafhankelijk advies
De rol van de Fryslân Ring beperkt zich niet tot het louter bieden van inkoopvoordeel bij glasvezelverbindingen. “Het wordt voor bedrijven pas interessant als ze optimaal gebruik maken van de mogelijkheden van hun nieuwe glasvezelaansluiting” vertelt Lavrijssen. “Voor veel ondernemingen is de hoge betrouwbaarheid en constante snelheid al voldoende reden om de overstap te maken. Maar we bieden hen ook graag de mogelijkheid om kosten te besparen op diensten die ze nu ook al afnemen, zoals telefonie of de dagelijkse back-up van data. Met glasvezel kan het sneller, slimmer en goedkoper. Ook daarover geven we onafhankelijk advies en bemiddelen we met leveranciers die diensten via het glasvezelnetwerk aanbieden.”

Camerabewaking
Tevens is de Fryslân Ring actief betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe diensten. In Heerenveen heeft de coöperatie samen met gemeente en ondernemers een plan van aanpak gemaakt voor het beveiligen van bedrijventerreinen met intelligente camera’s. Die sturen hoogwaardige beelden naar de meldkamer, waar slimme software verdachte situaties vroegtijdig opmerkt en aan de camerasurveillant doorgeeft. De enorme hoeveelheid informatie die deze camera’s naar de meldkamer sturen vereist een snelheid en betrouwbaarheid die alleen glasvezel biedt. Na de zomer wordt het eerste bedrijventerrein van camera’s voorzien. Lavrijssen: “Met dit project hebben we een schat aan ervaring opgedaan. Er komt namelijk heel wat bij kijken, van privacy bescherming tot techniek en selectie van leveranciers en materiaal. Met deze ervaring kunnen we ondernemers in andere gemeenten een kant-en-klare oplossing aanbieden voor het beveiligen van hun bedrijventerrein over glasvezel.”

Bron: Glasvezelring Friesland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Laatste nieuwsitems