Main menu

Limburg wil ieder huishouden voorzien van 1Gbps

17 augustus 2009 – De provincie Limburg wil voorop lopen op breedbandgebied. Bedrijven en particulieren zouden daarom op korte termijn de beschikking moeten hebben over minimaal 100Mbps. Binnen vijf jaar moet de 1Gbps-grens worden doorbroken.

De provincie was al in gesprek met glasvezelboer Reggefiber over de mogelijkheden om heel Limburg te verglazen, maar zit nu ook om de tafel met kabelaar Ziggo. “Het gaat erom dat Limburg voorop wil lopen met breedband, en of dat via glasvezel gaat of via de kabel maakt niet uit”, aldus gedeputeerde Jos Hessels (CDA) tegen Tweakers.net.

Volgens Hessels zal de behoefte aan breedband een hoge vlucht nemen. Hij wil ervoor zorgen dat ‘zijn provincie’ daarbij een toonaangevende rol speelt, onder meer door de mogelijkheden te onderzoeken om alle huishoudens te voorzien van snel internet.

Volgens schattingen zouden de totale kosten voor dit megaplan al snel een half miljard euro bedragen. “De provincie zou daarvan zo’n 80 tot 100 miljoen voor haar rekening nemen”, verwacht de gedeputeerde. De rest van de kosten zou door andere partijen moeten worden opgehoest. De benodigde financiering door de provincie zou moeten komen uit de geschatte 1,5 miljard euro die Limburg ophaalt met de verkoop van Essent.

“Het is dus niet zo dat we als provincie niet meer bereid zijn te investeren in dit plan, zoals Het Financieele Dagblad maandag suggereerde”, stelt Hessels. “We waren al in gesprek met Reggefiber en praten nu ook met Ziggo. Wat wel eens wordt vergeten is dat 90 procent van het netwerk van Ziggo is verglaasd. Voor Ziggo is het dus een relatief lage investering om de bitrate omhoog te schroeven.”

Volgens de gedeputeerde is uit de eerste gesprekken met Ziggo niet gebleken dat de kabelaar niet in staat zou zijn om de 1Gbps te halen. “Ze maken nu al reclame dat ze volgend jaar de 100Mbps gaan aanbieden”, licht Hessels toe, die aanneemt dat partijen als Ziggo vanwege technische ontwikkelingen de snelheid de komende jaren nog verder kunnen verhogen.

Hessels wil Provinciale Staten nog dit jaar een voorstel sturen om de plannen te gaan uitvoeren. “In november zullen we waarschijnlijk een toelichting op onze plannen aan Provinciale Staten presenteren om de Statenleden bekender met de materie te maken. Daarna zal het plan zelf worden aangeboden, en daarna kan het snel geregeld zijn. Provinciale Staten kan bij wijze van spreken januari 2010 al groen licht voor ons plan geven. De bal ligt daarna weer bij ons voor de realisatie.”

Bron: http://tweakers.net/nieuws/61878/limburg-wil-ieder-huishouden-voorzien-van-1gbps.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Laatste nieuwsitems