Main menu

Glasvezelabonnees kijken illegaal BBC

4 mei 2010 – Glashart Media, het Reggefiber-onderdeel dat analoge en digitale radio en tv levert aan tienduizenden glasvezelabonnees, geeft BBC 1 en 2 door zónder licentie van de Britse omroep. Sinds september 2009 geeft Glashart Media, een dochteronderneming van glasvezelconglomeraat Reggefiber, het radio- en tv-pakket door aan tienduizenden glasvezelklanten bij verschillende isp’s. Dat zijn XMS, Solcon, Concepts ICT, OnsBrabantNet, OnsNetEindhoven en andere lokale OnsNet-providers.

Het tv-pakket is inclusief de kanalen BBC 1 en 2, terwijl Glashart daar geen licentie voor heeft. De BBC staat alleen toe dat deze zenders in Nederland worden uitgezonden door de kabelbedrijven die zijn aangesloten bij NLKabel (voorheen Vecai). Onder meer KPN tracht al jaren voor elkaar te krijgen dat het ook BBC 1 en 2 mag uitzenden via Digitenne of IPTV. Dat is tot op heden zonder succes voor de alternatieve tv-aanbieder.

BBC dwong stop af
Het uitzendverbod voor de BBC-kanalen is eerder al overtreden door Hertzinger. Dat bedrijf gaf vóór september vorig jaar een tv-pakket door, met daarin BBC 1 en 2, aan glasvezelabonnees van hierboven genoemde providers.

De BBC accepteerde die doorgifte niet en sleepte Hertzinger twee jaar geleden voor de rechter. Voor het tot een uitspraak kwam hebben beide partijen een schikking getroffen. De exacte inhoud daarvan is geheim. Hertzinger leek echter aan het korte eind te trekken. Het werd namelijk gedwongen om de doorgifte van BBC 1 en 2 te staken, meldt een woordvoerster van het bedrijf nu aan Webwereld.

Glashart neemt stokje over
Omdat doorgaan voor Hertzinger daarna naar eigen zeggen weinig zin meer had, heeft het daarna de boel verkocht. Reggefibers Glashart heeft de meeste isp-klanten en hun abonnees plus de hardware van Hertzinger overgenomen. Sindsdien geeft Glashart Media het al bestaande tv-pakket door, dus inclusief BBC 1 en 2. Dat gebeurt nog steeds zonder toestemming van de Britse omroep.

“We blijven dat gewoon doorzenden zoals dat eerder door Hertzinger is gedaan”, zegt marketingdirecteur Gaby ter Keurs van Reggefiber tegen Webwereld. Ondertussen wordt er met de Britten onderhandeld. “We zijn volop in gesprek met de BBC.”

Klanten gaan vóór boze BBC
Reggefiber bevestigt dat de Britse omroep op zijn zachtst gezegd not amused is dat Glashart Media de BBC-kanalen blijft uitzenden terwijl het daar geen licentie voor heeft. “Daar zijn ze niet al te blij mee, laat ik het zo zeggen. Maar zij moeten ook begrijpen dat wij onze klanten niet ineens op zwart kunnen zetten. We vinden het op dit moment belangrijker om onze klanten te bedienen.”

Reggefiber wil niet zeggen hoe de onderhandelingen met de Britse omroep lopen, maar het is duidelijk dat een overeenkomst nog ver weg is. Het glasvezelconcern ziet weliswaar “voldoende licht aan het eind van de tunnel”. Het verklaart optimistisch: “Het feit dat we in gesprek zijn, is al productief.”

Glasvezel groeimarkt
Reggefiber gokt erop dat de BBC de groeimarkt van glasvezel niet aan zich voorbij wil laten gaan. “Ze zien ook wel dat deze technologie in opkomst is en staan daar volgens mij open voor”, aldus Ter Keurs hoopvol.

Overigens hebben glasvezelabonnees van KPN geen BBC 1 en 2. KPN is operator op de zogenaamde passieve laag van het netwerk, wat onder meer inhoudt dat het zelf zijn zenderpakket verzorgd. KPN is wel grootaandeelhouder van Reggefiber.

De vertegenwoordiger van de BBC in Nederland was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: bijdrage van Andreas Udo de Haes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Laatste nieuwsitems