Main menu

B en W onderzoeken gefaseerde invoer glasvezelnet in Haarlem

27 maart 2013 – Het college heeft op 26 maart besloten dat er een onderzoek komt naar de mogelijkheden van het aanleggen van een glasvezelnet in Haarlem. Met deze onderzoeksopdracht tot een marktoriëntatie voeren B en W de motie ‘Stimulering glasvezelnet’ uit die de gemeenteraad heeft aangenomen. Deze moties waren een vervolg op een eerder burgerinitiatief.

Het uitgangspunt voor de eventuele aanleg van een glasvezelnet is dat de investeringslasten beperkt worden gehouden door de aanleg te koppelen aan geplande werkzaamheden in de stad. Er zijn namelijk geen investeringsmiddelen beschikbaar. Het aanleggen van het glasvezelnet moet dus vanuit bestaande budgetten gefinancierd worden.

Het college heeft de Stichting Breedband in Bedrijf nu de opdracht gegeven om een marktoriëntatie te doen en een business case uit te werken. Het gaat daarbij om de haalbaarheid van glasvezel in Haarlem en de selectie van een marktpartij die uiteindelijk in Haarlem het glasvezelnet gaat aanleggen. Dit onderzoek vindt de komende maanden plaats. Als er overeenstemming tussen de gemeente en een marktpartij wordt bereikt, kan daarna de uitrol van het glasvezelnetwerk starten. Het college legt de raad een concreet voorstel met plan van aanpak voor als er een marktpartij gevonden is. De gemeente hoopt medio dit jaar te weten of verglazing van Haarlem plaatsvindt.

Glasvezel biedt veel mogelijkheden voor onder andere bewoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen. Daarbij draagt het bij aan de economie van de stad, want het geeft voordelen die met het bestaande net niet gerealiseerd kunnen worden. Het is de bedoeling dat een bedrijf aan de slag gaat met glasvezel als in een wijk of buurt ten minste 30% van de bewoners, aangeeft digitale diensten af te gaan nemen.

Het besluit van het college zal nu worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Bron: Gemeente Haarlem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Laatste nieuwsitems