Main menu

Veelgestelde vragen over glasvezel

Op deze webpagina lees je de meest gestelde vragen over glasvezel internet. We proberen zoveel mogelijk informatie te publiceren op deze website, zodat een eventuele overstap naar glasvezel zo eenvoudig mogelijk gaat. Op webpagina glasvezel bestellen kun je overstappen en een glasvezel internetabonnement afnemen.

Heb je echter andere vragen dan kun je contact met ons opnemen via de contactpagina.

Algemene vragen

Waarom zou ik moeten kiezen voor glasvezel?

Glasvezel is de technologie van de toekomst. Omdat steeds meer mensen internetten en er dus steeds meer bestanden en data verstuurd worden, is er steeds meer bandbreedte nodig. Met glasvezel is die bandbreedte er nu al. Als je nu kiest voor glasvezel, dan weet je zeker dat je klaar bent voor toekomstige ontwikkelingen zoals 3D TV diensten. Maar glasvezel biedt nu ook al veel voordeel. Zo gaat het up- of downloaden van bestanden razendsnel.

Wat is het verschil tussen glasvezel internet en kabel/ADSL?

Glasvezel internet is veel sneller en betrouwbaarder dan kabel of ADSl internet. ADSL heeft een maximale downloadsnelheid van 20 Mbps. Hierbij wordt de snelheid minder naar mate je verder van de wijkcentrale af woont. ADSL is asymetrisch wat inhoudt dat de uploadsnelheid niet gelijk is aan je downloadsnelheid. Daarom kun je niet met 20 Mbps uploaden en is dit echter enkel mogelijk met een geringe snelheid. Glasvezel internet is betrouwbaar in de zin dat het geen snelheid verliest indien de afstand met de wijkcentrale groter wordt. Consumenten die verder in de buitenwijken wonen zullen hier veel profijt van hebben, aangezien zij kunnen internetten met de beloofde snelheid. Daarnaast is het zo dat je met een glasvezel abonnement je eigen internetkabel hebt naar de wijkcentrale, daarom deel je je internet snelheid niet met de buren. Zo kun je dus het maximale uit je glasvezel internetsnelheid halen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een goede computer of laptop dat tegelijkertijd veel data kan verwerken en kun je met glasvezel ongestoord razendsnel internetten, TV kijken en bellen.

Vraagbundeling? 30% van de wijk? Wat betekent dat?

Het aanleggen van een glasvezelnetwerk en het aansluiten van straten op het internet via een glasvezelkabel kost een vermogen. Daarom is het voor het bedrijf dat glasvezel aanlegt niet rendabel om voor enkele huishoudens de straten open te breken en deze woningen op glasvezel aan te sluiten. Daarom wordt er met een zogenoemde vraagbundeling gewerkt. Dit betekent dat minimaal 30% van een wijk moet kiezen voor glasvezel voordat deze technologie ook te gebruiken is in jouw huis. Indien de 30% behaald is, duurt het meestal enkele weken voordat je daadwerkelijk gebruik kan maken van glasvezel. Tot die tijd moet je even wachten. Let er wel op dat in dunbevolkte gebieden een hoger percentage gehanteerd wordt. Daarom loont het om je buren te overtuigen de overstap te maken naar glasvezel. Zo heeft iedereen in de wijk razendsnel internet.

Aanleg van het glasvezelnetwerk

Ligt er al glasvezel in mijn wijk?

Veel bedrijven zijn druk bezig met het mogelijk maken van een glasvezelverbinding in verschillende steden en wijken in Nederland. Reggefiber is een grote speler, dat voor veel providers glasvezel aanlegt. Je zou een check moeten doen en kijken of er al glasvezel in jouw buurt ligt. Indien dit het geval is kun je direct overstappen op glasvezel en meestal binnen 3 tot 5 weken genieten van razendsnel internet.

Glasvezel internet

Vertel mij de voordelen van glasvezel internet

Glasvezel heeft veel voordelen. Zo heb je een gegarandeerde download- en uploadsnelheid van minimaal 50 Mbps. Je downloadsnelheid is hierbij dus gelijk aan jouw uploadsnelheid. Lees meer op pagina voordelen glasvezel.

Kan een gemiddeld glasvezel internetabonnement uitgebreid worden?

De meeste providers geven extra opties bij een glasvezel internetabonnement. Zo is het mogelijk je snelheid te verhogen van 50 Mbps, naar 100, 200 of bij sommige providers zelfs naar 500 Mbps. Met deze enorme snelheden kun je dus razendsnel internetten.

Hebben providers een datalimiet op glasvezel internet?

De meeste providers hanteren geen datalimiet voor het gebruik van glasvezel internet. Echter geldt er wel een Fair Use Policy, wat inhoudt dat een internetabonnement aan bepaalde voorwaarden is geheven. Bij extreem veel gebruik (downloaden, uploaden of beide) wordt er een waarschuwing gegeven. Indien het internetgedrag niet veranderd kan de provider de toegang tot het internet blokkeren. Meestal zijn er dan kosten verbonden aan het opheffen van deze blokkade.

TV kijken via glasvezel

Analoge of digitale TV?

Het is mogelijk om je coax kabel voor analoge TV aan te sluiten op je glasvezelmodem. Deze heeft meestal een connectie om dat mogelijk te maken. Om gebruik te maken van het digitale signaal heb je een zogenaamde DVB-c decoder nodig. In de laatste generatie TV’s is deze decoder al ingebouwd en kun je daarom digitaal TV kijken door deze aan te sluiten. Je hoeft dan niet nog eens een decoder te kopen. Als je dus overstapt op glasvezel is het zo dat je geen extra apparatuur nodig hebt om TV te kunnen kijken. Als je geen DVB-c decoder hebt kun je namelijk met een coax analoge TV bekijken. Zo heb je altijd een TV-aansluiting.

Wat is interactieve TV?

Met interactieve TV is het mogelijk om sommige Nederlandse TV zenders in High Definition te bekijken. Ook kun je programma’s zoals Uitzending gemist op je TV gebruiken. Het grote voordeel is dus dat je haarscherp beeld hebt, echter heb je wel een laatste generatie TV nodig. Of een met tenminste 720p HD Ready ingebouwd.

Glasvezel internetabonnement

Een glasvezel internetabonnement biedt, zoals hierboven beschreven, veel voordelen. Een uitgebreide beschrijving van de voordelen van glasvezel kan je ook hier bekijken. Je vraagt je dan ook af of glasvezel ook nadelen heeft, dat lees je op pagina glasvezel nadelen.

Laatste nieuwsitems