Main menu

Voordelen glasvezel internet

De 5 (technische) voordelen van een glasvezelverbinding t.o.v. koperbedrading.
Met een glasvezelverbinding kun je supersnel internetten en is je aansluiting symmetrisch. Dit betekent dat je downloadsnelheid gelijk is aan je uploadsnelheid. Meestal kun je bij een 100MB abonnement met 12,5 MB/s down- en uploaden. Glasvezel internet heeft de toekomst, ontdek wat je hier allemaal mee kan doen.

Glasvezel heeft meerdere voordelen. Hier worden de 5 belangrijkste voordelen die je krijgt met een glasvezelaansluiting besproken:

1) Ultra hoge bandbreedte

Glasvezel biedt veel meer bandbreedte dan koperbedrading en heeft een zogenoemde gestandaardiseerde prestatievermogen tot 10 Gbps (dat is dus 100 keer de snelheid van een gemiddelde 100 Mpbs glasvezelaansluiting). Daarom is het mogelijk om in de toekomst nog snellere internetsnelheden te behalen zonder de huidige glasvezelkabels te vervangen. In tegenstelling tot koperbedrading is het bij een upgrade veelal noodzakelijk om deze te vervangen indien een hogere bandbreedte gewenst is.

2) Elektromagnetische straling heeft geen invloed op glasvezellijnen

Elektromagnetische interferentie is een veel voorkomende vorm van ruis die afkomstig is van verschillende apparatuur of objecten in de nabije omgeving van een glasvezellijn. De signalen die door een coaxiale kabel (ADSL) gaan bestaan uit stroom en aangezien stroom elektromagnetische is kan het zo zijn dat in sommige gevallen elektromagnetisme van buiten uit invloed heeft om de signalen in de een ADSL kabel. Aangezien bij glasvezel de signalen bestaan uit licht en deze hier niet gevoelig voor is, is de kwaliteit van glasvezelverbindingen beter gewaarborgd. Dit is zeker het geval op lange afstanden. Zo bestaan de kabel die in de Atlantische Oceaan liggen en Europa met de Verenigde Staten verbindt, vooral uit glasvezel verbindingen bevat.

3) Databeveiliging en verbeterde betrouwbaarheid

Data dat over een koperlijn verzonden wordt kan afgetapt worden als er een elektromagnetische lek in de bedrading zit. Over het algemeen is een koperdraad goed geïsoleerd, maar indien de elektromagnetisme in de kabel op te vangen is door deze lekken is het mogelijk om de data in de kabel af te tappen. Glasvezel is daarom het meest veilige medium dat beschikbaar is om data te versturen en te ontvangen. Echter is glasvezel niet 100% onaftapbaar.

4) Geen vonkgevaar

Het versturen van krachtige elektrische signalen kan in sommige gevallen zeer gevaarlijk zijn. De vonken op zichzelf zijn niet gevaarlijk maar kan een kopernetwerk in bijvoorbeeld een chemische fabriek of olieraffinaderij levensgevaarlijk zijn. Hier is de lucht meestal vervuild met explosieve dampen en kan een kleine vonk uit koperdraden een grote explosie veroorzaken. Glasvezelkabels dragen geen stroom, daarom is het onmogelijk dat er een vonk ontstaat uit een glasvezelkabel.

5) Makkelijk te installeren

Hoe meer data je door een koperdraad wilt transporteren hoe dikker de kabel moet worden om dit te kunnen voorzien. Dit vergroot de kans op interferentie en zorgt dat de kwaliteit van de kabel achteruit gaat. Bij glasvezel is dit niet het geval. Glasvezelkabels zijn eenvoudig te installeren, zijn flexibel en niet gevoelig voor externe magnetische velden. Daarom kun je glasvezelkabels makkelijk langs bestaande kabels monteren. Verder maakt de eigenschappen van glasvezelkabels het mogelijk om tijdelijke of draagbare netwerken in te richten. Dit komt door het kleine formaat, lichtgewicht en flexibiliteit van de kabels.

Nadelen glasvezel?

Maar heeft glasvezel ook nadelen? Dat lees je op pagina: nadelen glasvezel. Kijk ook op pagina: veelgestelde vragen glasvezel.

Bron: Gedeeltelijk overgenomen van Imperial College London

Laatste nieuwsitems